„Un zarzăr mic, în mijlocul grădinii,
Și-a răsfirat crenguțele ca spinii
De frică să nu-i cadă la picioare
Din creștet, vălul subțirel de floare.
Că s-a trezit așa de dimineață
Cu ramuri albe - și se poate spune
Că-i pentru-ntâia oară în viață
Când i se-ntâmplă asemenea minune.” - G. Topârceanu, Rapsodii de primăvară
Minunatele versuri au reprezentat „pretextul” activității ce aveam s-o desfășurăm. Misiunea noastră cea mai importantă era să alcătuim o compunere despre un zarzăr înflorit. Am constatat cât de norocoși suntem pentru că avem un zarzăr chiar în curtea școlii, așa că, pas cu pas și pe baza versurilor am alcătuit împreună următorul plan al compunerii:
- Ce anotimp este?
- Cum este vremea? Ce schimbări au loc în natură?
- Unde crește zarzărul?
- Cine îi ține companie?
- Cum se simte zarzărul plin de flori?
- Ce simțiți voi acum, când a venit primăvara?
Ce a rezultat? Majoritatea compunerilor au fost extraordinare, bine alcătuite - în sensul că au fost respectate cele trei părți ale compunerii- și nici la capitolul „ortografie” nu am stat rău. Vă postăm și vouă câteva modele de astfel de compuneri, în speranța că vă vor folosi ca model:
Zarzărul înflorit
(compunere)
Este începutul primăverii. Iarba proaspătă a înverzit pe câmpii. Vremea este tot mai frumoasă, zilele devin mai plăcute și mai calde. Soarele ne privește tot mai des, zâmbind, de pe cerul senin. În grădinița cu flori, narcisele s-au grăbit să înflorească, dând naturii un aer de prospețime.
Zarzărul din curtea școlii crește lângă gardul maroniu. Crenguțele sale ca spinii se înalță spre cer. Pe ramurile sale firave au apărut, de dimineață, puzderie de flori albe. Ce fericire pe bietul zarzăr! Este așa de emoționat încât nici nu se mișcă. Îi este frică să nu se scuture vălul alb de floare. Este pentru prima dată când i se întâmplă o asemenea minune și nu mai poate de fericire. Câteva rândunele vesele vin să-i țină companie. Ele sar vesele pe crenguțele înflorite și ciripesc neîncetat.
Și noi, copiii, ne simțim veseli când vine primăvara. Timpul frumos și zilele plăcute ne îndeamnă să petrecem tot mai mult timp afară.
„Salutare, primăvară, timp frumos - bine ai venit!”
Ana, elevă - clasa a III-a
Zarzărul înflorit
(compunere)
Iarna aplecat de la noi, lăsând loc altui anotimp minunat și anume primăvara. Zilele sunt călduțe și soarele încălzește plăcut pământul. Din grădini se înalță un abur moale. Gâzele se trezesc la viață și pornesc la plimbare prin iarba abia răsărită.
Un zarzăr mic, firav, care crește în mijlocul grădinii, s-a dezghețat și el. A dormit toată iarna iar acum se simte vesel și încântat de ceea ce vede în jurul său. Crenguțele sale ca niște spini sunt pline de floricele mărunte, albe. Îi este frică să se miște ca nu cumva să-i cadă vălul alb de floare. Ce fericit este micuțul zarzăr! Imediat au venit câteva păsărele să-i țină companie. Micuțele păsărele îl întreabă dacă este fericit și cum s-a petrecut minunea înfloririi sale. El, bucuros, le răspunde că nici el nu prea știe, dar că se simte fericit și foarte special.O albină se apropie și ea să vadă minunea. Ea adună polen din floare în floare și este la fel de fericită ca și zarzărul.
Ce anotimp minunat este primăvara!
Teodora, elevă - clasa a III-a
Zarzărul înflorit
(compunere)
Zânei Primăverii i-a sosit timpul să ne uimească cu puterile ei. Se pare că a făcut-o: vremea este mai caldă, natura revine la viață, mirosul florilor de primăvară este îmbietor, iarba crește proaspătă, verde și pufoasă. Dar cel mai deosebit dintre minunile primăverii este un zarzăr micuț.
Zarzărul crește de mai bine de patru ani în fața casei mele. Păsările vin tot timpul să-l întrebe dacă are nevoie de ceva, dacă îi este bine și dacă soarele trimite suficiente raze călduțe spre el. O pasăre îi spuse:
-Ai observat că, de curând, a răsărit o puzderie de flori albe pe coroana ta rotundă?
- Da, am observat, dar nu știam că sunt flori. Eu credeam că sunt fulgi albi de zăpadă.
-Fulgi de zăpadă? Primăvara? Cum să-ți vină o asemenea idee?
-Da, ai dreptate, nu m-am gândit prea bine. Acum îmi dau seama că sunt florile mele. Este tare bine să știi că primăvara te-a observat și pe tine.
-Ai dreptate. Iarna geroasă și aspră a trecut. Acum este primăvară, vremea este caldă și zilele sunt tare plăcute.Eu mă simt foarte bine primăvara.
-Și eu la fel. Este foarte plăcut să fii împodobit cu astfel de flori pa care să le porți deasupra capului. Mă simt regește!
Asemenea micuțului zarzăr și a firavei păsări, și eu mă simt foarte bine acum, când primăvara a împodobit natura. Mă pot juca în voie pe afară și sint energică și fericită.
Bine ai venit, mult dorită primăvară!
Maria, elevă - clasa a III-a
Zarzărul înflorit
(compunere)
Este începutul primăverii și primele zile cu soare sunt o binefacere pentru întreaga natură. Gândăceii, micuțe ființe plăpânde, s-au dezmorțit și ies la soare ca să se încălzească. Soarele a topit peticele de zăpadă cu razele sale călduțe. Prin iarba proaspătă și umedă răsar toporașii și ghioceii.
Un zarzăr mititel, plăpând și tare gingaș a răsărit în mijlocul grădinii. El își înalță crenguțele ca spinii spre cer, mândru că a înflorit pentru prima dată în viață. Păsările îi țin companie și-i cântă cântecele minunate. Gândăceii și furnicile se ascund printre florile lui. Zarzărul este foarte încântat de această forfotă a primăverii. El nu are curaj să se miște ca să nu îi cadă vălul plin de floare.
La fel ca micuțul zarzăr, și eu mă simt foarte fericit că a sosit primăvara.
Sebastian, elev - clasa a III-a
Zarzărul înflorit
(compunere)
Este primăvară. Vremea a început să fie tot mai caldă și păsările se întorc din țările calde. Natura întreagă se trezește la viață.
În spatele casei mele crește un micuț zarzăr, firav și plăpând. Astăzi, pentru prima oară, micuțul copăcel a înflorit. Ce fericit este! Nici nu vrea să se miște ca nu cumva să-i cadă florile. Câteva păsărele vin să-i țină companie zi de zi. Ele îi cântă cântece vesele, de sărbătoare. Zarzărul este foarte încântat și se simte ca cel mai special copac din tot universul.
Și eu sunt foarte fericit că a venit primăvara și pot să mă joc afară.
Primăvară, bun venit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu