Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

vineri, 28 septembrie 2018

Dactilopictură: „Struguri copți în vie”

Zilele acestea, în cadrul lecțiilor de A.V.A.P., ne-am jucat și am descris modul de utilizare al materialelor de lucru. Avem pensule de diferite mărimi și acuarele de calitate (tip pastilă pentru că sunt mai ușor de folosit). Am descoperit împreună că fondul se dă mai ușor folosind o pensulă mai groasă, că detaliile sunt mai pronunțate dacă folosim, cu grijă, pensule de mărime mică și nu adăugăm prea multă apă.

vineri, 21 septembrie 2018

Programul zilnic al școlarului (planșe de colorat)

Anul acesta școlar putem spune despre noi că... ÎN SFÂRȘIT!... suntem școlărei cu drepturi depline. Avem responsabilități, teme, CATALOG, carnet de note - nu prea am înțeles ce e cu el, dar vom afla - o oarecare ținută (uniformă) care să demonstreze seriozitatea noastră. Ei, toate bune...PÂNĂ ACUM. Dar viața de școlar CU DREPTURI DEPLINE atrage RESPONSABILITĂȚI.

luni, 17 septembrie 2018

Toamnă ruginie (AVAP - clasa I)

Ziua de luni a din a doua săptămână de școală ne-a găsit cam...somnoroși, oarecum fără prea mult chef, așa că prima activitate care a urmat întâlnirii de dimineață a fost primită cu mare bucurie de școlărei. Le-am propus să realizăm un peisaj de toamnă folosind tehnici combinate: pictura și colajul. Am încercat să calculez etapele realizării activității astfel încât să evit acele momente în care școlăreii să rămână - oarecum - în lipsă de ocupație și să intervină plictiseala.

vineri, 14 septembrie 2018

Covor în clasă: PRO sau CONTRA?



În legătură cu amenajarea sălii de clasă ar fi multe de spus. Suntem sfătuiți să organizăm anumite centre de interes presărate prin clasă, locuri speciale în care școlăreii să se joace, să descopere, să analizeze. Din păcate sunt și săli de clasă mai puțin spațioase iar acest lucru face dificilă amenajarea centrelor de interes.
Am văzut o sală de clasă dotată chiar și cu o canapea unde copiii se puteau relaxa și citi o carte. Sala în care funcționăm noi nu ne permite, ca spațiu, acest lucru.

De la poezia săptămânii la mulțimi de frunze(activitate integrată clasa I)

Școlăreii sunt deja obișnuiți că - pentru a începe treaba într-o notă optimistă și plină de bună dispoziție - la început de săptămână ascultăm/memorăm o poezie veselă, frumoasă, ușor de reținut. Am respectat acest obicei în clasa pregătitoare și, dovedindu-se un ritual pe placul școlăreilor, îl vom continua în clasa I.

joi, 13 septembrie 2018

Aranjarea băncilor în sala de clasă

Noi, ca și clasă, ne desfășurăm activitățile într-o clădire mică, intimă, care cuprinde două săli de clasă (clasa I și clasa a IV-a), clădire ce este o anexă a Liceului în incinta căruia funcționează alte clase. Avantajul funcționării în această clădire constă în faptul că avem intimitate, propria noastră curte, nu foarte mare dar îngrijită.

marți, 11 septembrie 2018

Săptămâna surprizelor

Viața de școlar în clasa I nu este ușoară! Anul acesta avem grijile și responsabilitățile unor școlari cu drepturi depline.

luni, 10 septembrie 2018

Suntem (oficial) în clasa I!

Emoții, zâmbete și flori. Bucuria care a însoțit revederea noastră a fost nemărginită cu atât mai mult cu cât școlăreii au fost însoțiți de părinți, bunici și chiar de mătuși. Ne-am simțit bine cu toții, ne-am revăzut cu mare drag și întreaga zi a decurs minunat.

vineri, 7 septembrie 2018

Prima zi de școală: CUM ORGANIZĂM ACTIVITATEA?

Prima zi de școală debutează, inevitabil, cu emoții atât din partea copiilor cât și a părinților dar și a cadrelor didactice. Întocmirea punct-cu-punct a unui scenariu al acestei zile este necesară cu atât mai mult cu cât, în cele din urmă, în incinta clasei va avea loc o primă întâlnire învățător - elevi - părinți. Este momentul oportun în care părinții școlăreilor pot fi anunțați cu privire la noutățile anului școlar ce abia începe.

joi, 6 septembrie 2018

Idei, sugestii și surprize în prima zi de școală

Prima zi de școală este un moment special plin de emoție și încântare. Emoțiile începutului de an școlar sunt intense iar acest lucru imprimă, cu atât mai mult, acestei zile un farmec aparte.
Fie că sunt pregătite sin timp sau „pe ultima sută de metri”, micile surprize care îi așteaptă pe școlărei în prima zi de școală fac ca acest moment să fie inedit, unic, special.
M-am gândit la câteva variante de surprize care îi vor încânta pe școlărei:

miercuri, 5 septembrie 2018

Clasa așteaptă școlăreii!

Oricât de utile s-au dovedit materialele realizate anii trecuți - așa cum spuneam AICI - noul an școlar nu putea să înceapă într-un decor identic ca cel din clasa pregătitoare. Clasa I vine cu noutăți, acum suntem cu adevărat școlărei, prin urmare și sala noastră de clasă trebuie să fie oarecum altfel.Am reamenajat, îmbunătățit și completat o parte din decorul deja avut astfel:

luni, 3 septembrie 2018

Rugăciune pentru școlărei

Încă nu am definitivat orarul clasei - așteptăm „așezarea” orelor de ed. fizică, lb.franceză și religie - dar un lucru este sigur: ziua de luni va începe cu Dezvoltare personală. Vom avea astfel răgazul necesar să ne împărtășim activitățile desfășurate în weekend, ne vom împărtăși unii altora impresii, vom desfășura activități specifice dezvoltării personale.

10 + 1 reguli pentru școlărei civilizați

Reguli... Reguli...Reguli... E drept, atunci când sunt mici, ele sunt dificil de respectat! Totuși, ca în orice grup social, și grupul clasei trebuie să se ghideze după un anumit set de reguli - consimțite de comun acord - astfel încât atmosfera generală din clasă să fie plăcută și constructivă.

duminică, 2 septembrie 2018

Începe școala: CUM ORGANIZĂM CLASA?

Despre modul în care am decorat clasa nul acesta nu ar fi prea multe de spus... Munca asiduă de anul trecut și-a spus cuvântul, așa că anul acesta doar am mai recondiționat câte puțin materialele pe care le am deja în dotare.

Rechizite necesare pentru învățământul primar (orientativ)

Doar o săptămână ne mai desparte de începerea noului an școlar. Elevii profită de ultimile zile de vacanță în timp ce părinții sunt cuprinși de febra căutării rechizitelor necesare pentru ei.