Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

luni, 21 decembrie 2015

Prăjitură „Negresa”

Prăjitura „Negresa” este o prăjitură delicioasă, care se prepară ușor iar rețeta este așa de simplă că nu ai cum să dai greș.Iată modul de preparare.
Se topește pe foc un pachet de margarină pentru prăjituri, se adaugă o jumătate de kilogram de zahăr, 4 linguri cacao și o ceașcă de apă. Veți obține o pastă ca o glazură pe care o lăsați la răcit.
După ce glazura s-a răcit adăugați 4-5 ouă întregi, unul câte unul, mestecând continuu cu telul, apoi puneți 250 g de făină(9 linguri),

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Felicitare de Crăciun cu brăduți

Am tot căutat modele de felicitări care să îndeplinească două condiții esențiale: să fie ușor de realizat și să implice cât mai puține materiale. O felicitare de maxim efect este cea pe care am denumit-o sugestiv „Felicitare cu brăduți” pentru că brăduții sunt cei care vor duce mai departe mesajele noastre, întrucât sunt prezenți în tema felicitării.
Pentru realizarea acestei felicitări am folosit:

„Vine iarna” - audio și versuri

Un alt cântec foarte frumos, cântat de „Tra la la”, îi va încânta pe copii. Linia melodică este plăcută, iar versurile sunt foarte ușor de reținut:

vineri, 18 decembrie 2015

„Bunicuțul Moș Crăciun” - audio și versuri

Cântecul este vesel și antrenant, așa cum sunt toate cântecele interpretate de „Tra la la”. Copiii vor fi, cu siguranță, foarte încântați să învețe un nou cântec dedicat moșului care sosește an de an cu sacul încărcat de daruri:

„Iarna ne-a sosit în zori” - audio și versuri

Bucuria primei ninsori este inegalabilă! Copiii simt această emoție deosebit de intens și cântecul „Iarna ne-a sosit în zori” completează perfect starea de spirit generată de primii fulgi de nea:

„Prima zăpadă” - audio și versuri

„Prima zăpadă” este un frumos cântec de iarnă cântat de formația „Tra la la”. Cântecul are o linie melodică veselă și antrenantă iar versurile sunt foarte ușor de reținut:

„Colindița” - audio și versuri

„Colindița” este un cântec specific perioadei sărbătorilor de iarnă. Acest colind se poate intona la finalul serbării sau al unui recital de colide.

„Am pornit cu colindatul” - audio și versuri

Un colind minunat, pe ritmuri bănățene, pe care elevii l-au intonat cu mare drag la serbarea de Crăciun. Părinții au fost extrem de încântați în momentul intonării acestui colind pe care l-am acompaniat cu sunete vesele de tamburină:

duminică, 13 decembrie 2015

Pomul de Crăciun-după Al. Brătescu Voinești

Întrucât manualele de clasa a III-a continuă să lipsească (iar în manualul de limba română noi nu avem prea multe texte dedicate sărbătorilor de iarnă) continuăm și în următoarea săptămână cu activități dedicate sărbătorilor de iarnă, dar „adaptate” din diverse surse. De data aceasta am ales un text din manualul autoarelor T. Pțilă și C. Mihăilescu, dar am „condimentat” actitivitățile cu exerciții variate și distractive, care presupun atât munca individuală cât și cea în echipă, în funcție de „inspirația” momentului. Iată cum ne-am propus să se desfășoare activitatea:

sâmbătă, 12 decembrie 2015

Ornamente de Crăciun

ÎNGER ȘI MOȘ CRĂCIUN
Două modele de ornamente, foarte ușor de realizat, sunt cele prin care reprezentăm un înger, dar și pe Moș Crăciun, personaje importante în această perioadă. Tehnica de bază folosită este cea a evantaiului, o tehnică îndrăgită de copii.

Ornamente de Crăciun: „Brăduțul”

O lucrare, ce-i drept mai complicată și care implică foarte multă răbdare, este acest minunat brăduț care se potrivește de minune ca ornament. Șablonul se tipărește pe jumătatea unei coli, apoi se pliază și decupăm modelul. Pentru a obține un brăduț 3D este nevoie să decupați doi brăduți pe care îi lipiți la mijloc:

Sania lui Moș Crăciun

Iată că, ușor-ușor, am intrat în atmosfera de sărbătoare a Crăciunului... Un ornament deosebit, dar și mai dificil de lucrat, este „Sania lui Moș Crăciun”. Pentru realizarea lui școlăreii vor avea neapărat nevoie de un adult care să mânuiască perfect cutterul. Avantajul este că, în acest fel, implicăm cu succes și părinții, ceea ce nu este deloc rău...
Iată șablonul, dar și o fotografie cu sania gata de zbor:

joi, 10 decembrie 2015

Ornamente de sezon

Abia ne-am apucat să lucrăm la decorarea holului și rezultatele muncii noastre încep să se vadă. Anul acesta ne-am axat mai mult pe elemente specifice cu precădere iernii astfel încât, după vacanța de Crăciun, holul să rămână ornat cu lucrările noastre până la primăvară:

ORNAMENTE: „Coronița de Crăciun”

Lucrarea este foarte simplă și de efect... Școlăreii au fost extrem de încântați să lucreze în echipă la realizarea celor două modele de coroniță așa că am ornat ușa clasei, dar și ușa holului. Coronița este realizată din șabloanele de mânuțe decupate, lipite pe un cerc de carton iar decorul central respectă specificul tradițiilor de Crăciun:

miercuri, 9 decembrie 2015

Clasa a III-a:„Pomul de iarnă” - E.T.A. Hoffman

Textul este o frumoasă lectură potrivită pentru această perioadă de sărbătoare. Prima fișă conține fragmente din textul „Pomul de iarnă” de E.T.A. Hoffman iar în fișa a doua școlăreii își vor reactualiza cunoștințele despre semnele de punctuație.
Fișele sunt din manualul pentru clasa a IIIa al autorilor V. Pădureanu și M. Norel, ed. Aramis 2003.

duminică, 6 decembrie 2015

Serbare de Crăciun 2015

Cu ocazia Crăciunului, programul serbării a fost pregătit în așa fel încât să conțină elemente inedite. Majoritatea versurilor sunt concepute în așa fel încât să îl reprezinte cât mai bine ce elevul care le recită.Bineînțeles că nu ne putem lăuda în totalitate cu originalitatea noastră... Am mai „aruncat” câte o privire prin cărțile de lectură și pe diverse surse de pe internet dar, puse cap la cap, a rezultat un program minunat - spunem noi. Un lucru  inedit este faptul că și doamna joacă propriul rol, având chiar și o poezie inclusă în program.
Așteptăm și aprecierile părinților! Iată și programul complet:

miercuri, 2 decembrie 2015

Ornamente pentru brad: „Omul de zăpadă”

Un ornament foarte ușor de realizat și de mare efect este omul de zăpadă din discuri demachiante. Pașii realizării acestui ornament sunt extrem de ușori. Pentru realizarea acestui ornament aveți nevoie de câteva materiale:

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Au venit colindătorii(compunere după un plan de idei)

Modelul de realizare a compunerii după un plan de idei aparține autorilor V. Pădureanu și M. Norel. Totuși, am considerat util să prezint elevilor, alături de plan, un model de compunere, astfel încât să le fie mai ușor să realizeze propriile compuneri. Modelul prezentat elevilor este acesta:

Clasa a III-a:Vreau să trăiesc printre stele - V.Eftimiu

Fișa conține textul adaptat din manualul de clasa a III-a al autorilor V.Pădureanu și M.Norel. Pe baza acestui text, școlăreii vor avea de rezolvat mai multe sarcini. Fișa conține și un model de povestire a textului:

vineri, 27 noiembrie 2015

Clasa a III-a:Scăderea numerelor 0-10 000 cu trecere peste ordin

EXERCIȚII ȘI PROBLEME ÎNSOȚITE DE REZOLVĂRI
Fișele cuprind exerciții variate, cu grad diferit de dificultate. Prin rezolvarea lor elevii utilizează diferite metode de calcul, își consolidează utilizarea corectă a termenilor matematici, își dezvoltă capacitatea de a rezolva, în mod independent, exerciții și probleme:

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Clasa a III-a:- POVESTIRE PAS CU PAS

Realizarea povestirii textului „Judecata vulpii” - P. Ispirescu
Unui școlar de clasa aIII-a, chiar dacă nu mai este școlar mic, îi este destul de dificil să povestească în scris un text citit. Dacă la povestirea orală, fie după imagini, fie după un plan de idei sau întrebări, ne descurcăm foarte bine, iată că acum este momentul să așternem pe caiet povestirea. Pentru început am pregătit o povestire pas cu pas a unei lecturi îndrăgite pe care o vom realiza la ora de lectură. Culorile de fond sunt alese special deoarece urmează o săptămână cu activități specifice pentru Ziua Națională a României și am încercat să-i integrez în atmosferă:

luni, 16 noiembrie 2015

REBUS- JUDEȚE ALE ȚĂRII

Continuăm seria activităților dedicate cu mult drag țării noastre cu un rebus care conține denumirea unor județe. Departe de a ne lua toate atribuțiile în ceea ce privește conceperea acestui rebus, noi doar l-am „prelucrat” puțin astfel încât să încapă pe pagina caietului nostru,  unde îl vom lipi, înainte de a-l completa. Sursa noastră de inspirație este www.piticipenet.ro, acolo unde aruncăm, din când în când, și cu multă admirație, câte o privire:

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Clasa a III-a:Povestirea după imagini

POVESTEA PREAFRUMOASEI DOCHIA
Ați întâlnit elevi care, deși citesc cursiv, înțeleg textul citit demonstrând acest lucru prin rezolvarea exercițiilor, întâmpină dificultăți în alcătuirea povestirii unui text? Fie se pierd în detalii irelevante, fie alcătuiesc o povestire „telegrafică”, anostă, lipsită de detalii... Următoarea activitate, desfășurată la ora de lectură, le va veni în ajutor în realizarea unor povestiri reușite.

vineri, 13 noiembrie 2015

Fișă de lectură - metoda „diamantul”

Diamantul este o strategie modernă de instruire prin care se urmărește antrenarea în activitate a fiecărui elev pentru rezolvarea sarcinilor date. Această metodă dezvoltă abilitățile de comunicare a elevilor, stimulează interacțiunea între elevi, dezvoltă gândirea critică.
ETAPELE DE LUCRU:

duminică, 8 noiembrie 2015

Calendar Advent cu...moș

Anul acesta perioada sărbătorilor ne va găsi pregătiți. Deocamdată avem deja în proiect confecționarea unui Calendar Advent mai „special” - vom umple barba moșului pe măsură ce zilele de școală trec... iar Crăciunul se apropie... Pe fiecare dată calendaristică notată pe barba moșului vom lipi „cocoloașe” de vată(ideale sunt pom-pom-urile). Astfel vom umple, zi de zi, barba moșului până ce va deveni albă și pufoasă. Modelul pentru printat îl găsiți în modelul de mai jos:

Clasa a III-a:Adunarea nr. 0-10 000(cu trecere peste ordin)

EXERCIȚII ÎNSOȚITE DE REZOLVĂRI
Fișele conțin exerciții de adunare a numerelor 0-10 000, cu un grad mediu de dificultate. Ele pot fi utilizate ca și muncă independentă, în clasă, dar și ca temă pentru acasă. Pentru ca verificarea să se poată efectua cât mai ușor, fișele sunt însoțite de rezolvări:

Clasa a III-a:Adunarea și scăderea nr 0-10 000(fără trecere peste ordin)

EXERCIȚII RECAPITULATIVE ÎNSOȚITE DE REZOLVĂRI
Fișele cuprind exerciții de adunare și scădere a numerelor 0 -10 000, fără trecere peste ordin, cu un grad mediu de dificultate. Pentru ca verificarea să poată fi efectuată cât mai ușor, fișele sunt însoțite de rezolvări:

Clasa a III-a:Scăderea nr. 0 - 10 000(fără trecere peste ordin)

EXERCIȚII ÎNSOȚITE DE REZOLVĂRI
Fișele cuprind exerciții variate de scădere a numerelor 0-10 000, fără trecere peste ordin, cu un grad mediu de dificultate. Ele pot fi utilizate fie ca temă de lucru independent în clasă, fie ca temă - suplimentar - acasă. Pentru ca verificarea să poată fi efectuată cât mai ușor, fișele sunt însoțite de rezolvări:

vineri, 6 noiembrie 2015

Clasa a III-a:Adunarea nr. 0-10 000 (fără trecere peste ordin)

EXERCIȚII ÎNSOȚITE DE REZOLVĂRI
Fișele cuprind o serie de exerciții și probleme de adunare a numerelor în concentrul 0 - 10 000, fără trecere peste ordin. Exercițiile au un grad mediu de dificultate și pot fi utilizate ca temă de lucru independent, fie în clasă, fie - suplimentar- acasă. Pentru ca verificarea să se realizeze ușor, fiecare fișă este însoțită de rezolvări și răspunsuri:

sâmbătă, 26 septembrie 2015

Planificare clasa a III-a- ed. SINAPSIS

Planificarea este oferită de editura „Sinapsis”. Întrucât la clasa a III-a nu sunt încă manuale, această planificare reprezintă un ideal material didactic necesar în planificarea materiei. Astfel, indiferent de manualul vechi utilizat la clasă, cu excepția manualului de matematică (care este TOTAL în neconcordanță cu noua programă!), noi considerăm că planificarea reprezintă un excelent punct de reper. Sperăm să vă fie de folos:

vineri, 25 septembrie 2015

Clasa a III-a: - „Persoana” (fișă de lucru)

Ce înseamnă să fim persoane? Oamenii, plantele și animalele alcătuiesc lumea vie. Corpurile vii se nasc, trăiesc, se dezvoltă, îmbătrânesc și mor. Omul face parte din lumea vie, dar numai despre el putem spune că este o persoană. Din fișa următoare școlăreii vor afla care sunt deosebirile, dar și asemănările dintre o persoană și restul lumii vii:

miercuri, 23 septembrie 2015

Hai să ne jucăm!

Un joc nou în fiecare săptămână! Așa ne-am propus pentru ora de „Joc și mișcare” și sperăm că timpul frumos va fi de partea noastră! Astăzi ne-am jucat, iar distracția și voia bună au venit de la sine. Iată jocul nostru, simplu și amuzant:

luni, 21 septembrie 2015

Clasa a III-a: - Regulile clasei

La prima lecție de „Educație civică” școlăreii au avut ca sarcină realizarea, în echipă, a unei lucrări cu o temă foarte incitantă: „Regulile clasei”. Pe cartoane colorate am imprimat regulile=perele, însoțite de un proverb sau citat adecvat=frunzele, norii prezintă citate elocvente pentru a demonstra cât de important este să fii politicos, iar picăturile de ploaie aduc vorbe magice. Bineînțeles, tulpina copacului ne întâmpină cu un zâmbet vesel în fiecare dimineață! Toate acestea le-am afișat, ca o încununare a muncii noastre, chiar pe ușă:

vineri, 18 septembrie 2015

La o școală din pădure - Passionaria Stoicescu (lectură)

Textul lecturii „La o școală din pădure” este însoțit de câteva exerciții pe care școlăreii le vor avea de rezolvat. Aceste exerciții îi vor ajuta să înțeleagă mai bine textul citit, le vor dezvolta imaginația și creativitatea:

Clasa a III-a:Bucurie de toamnă - M. Sadoveanu

Fișa de lucru vine în ajutorul școlăreilor care, prin rezolvarea exercițiilor, vor înțelege mai bine textul citit. Fișa are un grad mediu de dificultate și poate fi utilizată în cadrul lecției „Bucurie de toamnă” de Mihail Sadoveanu:

marți, 15 septembrie 2015

Deșteaptă-te, române! - A.Mureșanu

Este o fișă care conține câteva exerciții aplicative pe baza textului „Deșteaptă-te, române!”. Fișa cuprinde câteva informații generale despre versurile imnului național, exerciții aplicative și o prezentare a simbolurilor reprezentative țării noastre: stema, steagul:

duminică, 13 septembrie 2015

Materiale necesare în clasa a III-a

Pentru prima zi am pregătit, atât pentru școlărei, cât și pentru părinți, o listă cu materialele necesare în funcție de materiile studiate. În plus, la această listă am adăugat o serie de alte material de care vom avea nevoie:

sâmbătă, 12 septembrie 2015

Evaluare inițială - M.E.M.

Este un test de evaluare inițială prin care se testează cunoștințele de bază ale micuților școlărei, aflați pentru prima dată la școală.

vineri, 11 septembrie 2015

A început școala! (compunere)

       Este prima zi de școală. Dimineața este caldă și toamna zâmbește blând printre crengile copacilor. Se anunță o zi însorită și caldă de început de toamnă. Mă îndrept spre școală și simt cum mă cuprind emoțiile.

Calendar școlar 2015-2016 (NOU)

Structura anului școlar 2015-2016 s-a modificat, deci și calendarul școlar a suferit câteva modificări. Vă prezentăm un model de calendar școlar pentru anul școlar 2015-2016, în conformitate cu modificările prevăzute . Sperăm că vă va fi de folos!

Noua structură a anului școlar 2015-2016

Structura anului școlar 2015-2016 a fost modificată! Noutatea constă în faptul că vacanța de iarnă va avea trei săptămâni, nu doar două, așa cum era prevăzut inițial.Ordinul ministrului Educației și Cercetării Științifice cu privire la noua structură a anului școlar a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 septembrie 2015. Potrivit acestuia, noul an școlar va avea 36 de săptămâni de cursuri, deci în total 175 zile lucrătoare, cu două zile mai puțin decât anul școlar anterior. Noua structură a anului școlar este următoarea:

joi, 10 septembrie 2015

Comisia Metodică a Învățătorilor(documente)

Materialul prezintă lista documentelor necesare pentru întocmirea dosarului Comisiei Metodice a Învățătorilor:

luni, 7 septembrie 2015

Rodnicia toamnei - proiect

Prima zi de școală este specială atât pentru școlari, cât și pentru cadrele didactice. Școlăreii merită să fie surprinși în acestă zi cu un nou decor în sala de clasă. Un panou special amenajat cu lucrări realizate de ei poate reprezenta oricând o surpriză.

duminică, 6 septembrie 2015

Chipul meu (dezvoltare personală)

Fișele pot fi folosite cu succes în cadrul primelor ore de dezvoltare personală. Modelele le veți găsi în fișele de mai jos. Prima fișă reprezintă un chip de băiețel și unul de fetiță. Se colorează, se decupează și se îndoaie pe linia punctată, apoi lipim. Veți observa că unei fișe îi lipsește „chipul” și aici intervine imaginația copiilor, fiecare își desenează propriul chip, apoi se vor prezenta în fața colegilor.

Harta textului

Sunt două modele de fișe concepute astfel încât să vină în sprijinul școlăreilor. Prin completarea lor, elevii nu numai că vor ține evidența lecturilor citite, dar vor reuși să înțeleagă mult mai bine conținutul acestora. Sperăm că le vor lucra cu plăcere:

joi, 3 septembrie 2015

Test de evaluare inițială C.L.R. - clasa aII-a

Este un test de evaluare pentru școlăreii aflați la începutul clasei a II-a. Pe baza textului pe care îl au de citit cu mare atenție, ei vor rezolva cerințele exercițiilor. Sperăm că vă este util:

miercuri, 2 septembrie 2015

Test inițial C.L.R- clasa I

Acest test îi va ajuta pe școlărei să-și verifice cunoștințele la începutul clasei I. Testul cuprinde exerciții cu un grad mediu de dificultate și, cu siguranță, va fi rezolvat cu plăcere de elevi. Sperăm că vă este de folos acum, la început de an școlar:

Test inițial C.L.R. - clasa pregătitoare

Testul este în așa fel conceput încât să evalueze cunoștințele de bază ale micilor școlărei, aflați pentru prima dată la școală. Sperăm că vă va fi de folos:

Test inițial la limba română - clasa a III-a

Este un test inițial pentru clasa a III-a foarte potrivit pentru primele zile de școală. Exercițiile sunt concepute pe baza textului prezentat inițial. Sperăm că vă este util:

marți, 1 septembrie 2015

Model orar școlar

Școlăreii vor fi încântați să primească, în prima zi de școală, un orar frumos colorat în care își vor nota orele/materiile pe care le vor studia:

luni, 31 august 2015

Propoziția(fișă de lucru clasa a II-a )

Fișa conține câteva exerciții prin care elevii își vor reactualiza cunoștințele despre propoziție, dobândite în clasa I. Aceasta poate fi folosită cu succes în perioada alocată recapitulării inițiale, la început de an școlar, dar poate fi oferită și ca temă pentru acasă:

Test de personalitate-Ce culoare are aura ta?

Pictorii de odinioară știau că trupul omenesc este înconjurat de o energie luminoasă. În tablourile vechi personajele sfinte sunt înconjurate de o aureolă luminoasă, un nimb de lumină, reprezentat în special în zona capului.

duminică, 30 august 2015

Fram, ursul polar - Cezar Petrescu(povestire pe capitole)

Cartea „Fram, ursul polar” este scrisă de Cezar Petrescu și a fost publicată în anul 1931.  Din paginile acesteia aflăm  minunatele aventuri ale unui urs care s-a născut la Polul Nord și, după ce mama lui a fost ucisă, a fost prins de eschimoși și vândut unor pescari de balene și foci.Numele de „Fram” i l-a dat un pescar,și acest cuvânt însemna „Înainte” în limba norvegiană. Ursulețul a fost vândut din nou unui circ din Norvegia (,,Struțki”). El a devenit un urs alb, puternic.dar blând și glumeț, trăindu-și majoritatea vieții în circ, unde ani buni fusese principala atracție. El nu avea mare nevoie de îmblânzitori,nici de cravașă sau de semnale. Intra singur în arenă, ca un om. Intra în două labe, salutând în dreapta și în stânga, înainte și înapoi. Pe urmă făcea un semn că vrea liniște. Și începea programul lui. Totuși, dorul de a deveni un urs ca toți urșii, adică sălbatic si liber, îl duce spre casă, la Polul Nord, acolo unde poate să se bucure de ghețuri, de vânturi, de viscole, de soarele polar sau de aurora boreală.Dar, în acele ținuturi, Fram se simțea pierdut.Îi lipsea dragostea oamenilor și lumea lor,cu care se obișnuise.După ce a salvat doi vânători pe care-i găsise înghețați, Fram s-a întors împreuna cu ei în lumea oamenilor.
Mai jos este prezentată o povestire pe capitole, așa cum a fost structurată de autor:

Alice în Țara Minunilor - Lewis Caroll(cap. 10,11,12)

10. Cadrilul homarilor
Falsa Broască Țestoasă spuse că nespus de frumos este Carilul Homarilor. Acompaniată de Grifon, ea începu să cânte, și amândoi țipau și țopăiau până ce , la un moment dat, se potoliră. Apoi au început să danseze solemn după cum cânta Falsa Broască Țestoasă. În cele din urmă au început să povestească tot felul de lucruri fără sens.

Alice în Țara Minunilor-Lewis Caroll(cap. 7,8,9)

7. Ceaiul nebunilor
Sub un copac care se afla în fața casei, la o masă lungă, stăteau Iepurele de Martie și Pălărierul. Deși masa era mare, ei stăteau înghesuiți într-un colț și luau ceaiul. Între ei dormea Bursucelul iar ei își sprijineau coatele de acesta.Alice află acum că Timpul este supărat pe Pălărier și din această cauză ceasul lui arată doar ora ceaiului.Acesta este și motivul pentru care stau la o masă atât de mare, plină cu cești, fiindcă nu apucau să le spele.

Alice în Țara Minunilor-Lewis Caroll (cap. 4,5,6)

4. Iepurele Alb trimite un bilețel
Iepurele Alb își căuta foarte preocupat mănușile și evantaiul și tot bombănea că Ducesa va pune să fie executat. Cum o văzu pe Alice îi porunci să se ducă acasă la el și să-i aducă mănușile și evantaiul. Alice fugi până la casa Iepurelui Alb și găsi pe măsuță o pereche de mănuși și un evantai.

Alice în Țara Minunilor- Lewis Caroll(cap. 1-2-3)

1. Alice coboară în vizuina iepurașului
Alice stătea pe malul unei ape împreună cu sora sa. Deodată pe lângă ea a trecut un iepuraș alb care se uita la ceasul pe care îl scosese din buzunarul vestuței și tot bombănea că va întârzia.Alice o luă la fugă după iepuraș. Acesta a intrat într-o vizuină, iar fetița intră și ea după el. Deodată fetița căzu în gol, dar căderea era lină. lină și a aterizat pe un maldăr de frunze uscate astfel încât nu se lovi deloc.
Alice a văzut din nou iepurașul și s-a luat după el.

Amintiri din copilărie - Ion Creangă(părțile III și IV)

Îndrăgitul autor, Ion Creangă, își continuă seria „Amintirilor” cu un episod emoționant în care evocă satul natal, istoria acestor locuri și împrejurimile, acestea fiind amintiri care i-au luminat copilăria.
     Nică urmează cursurile Școlii Domnești din Târgu Neamț și apoi pe cele de la Școala de Catiheți din Fălticeni.

sâmbătă, 29 august 2015

Amintiri din copilărie - Ion Creangă (partea a II-a)

       Printre amintirile dragi ale binecunoscutului autor se numără și întâmplările foarte cunoscute ale copilăriei sale: „La cireșe”; „Pupăza din tei”; „La scăldat”.
     La cireșe - Vara, prin luna iunie, Nică se hotărăște să meargă la Moș Vasile, fratele tatălui, pentru a fura cireșe. Ajuns la casa acestuia, se preface în fața mătușii Mărioara că îl caută pe vărul său, Ion ,ca să meargă împreună la scăldat. Mătușa Mărioara i-a spus că e plecat cu tatăl său la adus de sumani.

Amintiri din copilărie - Ion Creangă(partea I)

      În acest capitol, autorul Ion Creangă evocă un episod din copilăria sa în care apar trei ființe foarte dragi lui: mama - Smaranda, tatăl - Ștefan și bunicul - David. Mama se tot certa cu tatăl pe motivul că ea își dorea foarte mult să-l trimită pe Nică la școală ca să se facă preot. Tatăl nu era însă de acord deoarece nu avea suficienți bani pentru a-și susține fiul. Dar într-o duminică a venit bunicul David în vizită și le-a explicat avantajul ca băiatul să meargă la școală, argumentând că e păcat să rămână omul neînvățat. Bunicul David îl ia pe Nică și îl duce la școală la Broșteni, împreună cu un alt tovarăș.

Plecarea lui Rândunel

     Rândunel a văzut lumina zilei într-o dimineață superbă de primăvară. El a fost primul din cei cinci puișori care și-a făcut curaj să iasă din oul mic și rotund. S-a bucurat, apoi, nespus, când frații lui au ieșit, rând pe rând, din oușoarele micuțe. Rândunel îi întâmpina pe fiecare cu ciripiri vesele, urându-le bun venit.

miercuri, 19 august 2015

Forme geometrice(fișă de lucru)

Fișa conține exerciții de identificare a formelor geometrice plane, câteva cerințe care presupun orientarea spațială a obiectelor, exerciții de sortare și clasificare după anumite criterii date. Credem că școlăreii o vor lucra cu foarte mare plăcere:

Semne grafice - clasa pregătitoare

Fișa îi va ține, cu siguranță, destul de ocupați pe micuții școlărei. Aceasta poate fi folosită în perioada alocată recapitulării semnelor grafice, dar și ca fișă de evaluare inițială:

Clasa pregătitoare: Numărăm ...jucării

Fișa de lucru îi provoacă pe micuții școlărei să rezolve o altă sarcină de învățare: numărarea jucăriilor așezate pe raft și să completarea cu cifra potrivită. În plus, în completarea acestei activități se pot desfășura activități de poziționare a obiectelor în spațiu. Pentru aceasta recomandăm formularea unor sarcini precum:

Semne grafice - clasa pregătitoare

Este o fișă în care se exersează scrierea liniuței oblice de la dreapta la stânga. Școlăreii vor „uni” mai întâi picăturile de ploaie, apoi vor scrie semnul caracteristic pe liniatura specifică:

Clasa pregătitoare: linia oblică stânga/dreapta

Dintre toate semnele grafice, liniile oblice sunt cu siguranță preferate de școlărei. Această fișă este dedicată cu precădere scrierii liniuței oblice, de la stânga la dreapta:

marți, 18 august 2015

Clasa pregătitoare - Forme geometrice

Fișa conține figuri geometrice plane și poate fi utilizată cu succes chiar și în perioada testării inițiale a cunoștințelor elevilor. Ei vor avea de colorat figurile geometrice conform unui cod al culorilor iar cerințele din partea a doua a fișei le va testa atenția. În plus, se pot forma mulțimi de elemente, se pot număra elementele mulțimilor etc.:

Mesaj pentru prima zi de școală

Orice școlărel, fie că se află pentru prima dată la școală, fie că este puțin mai mare, are nevoie de puțină încurajare în prima zi de școală. Astfel vor trece mai ușor peste emoțiile începutului de an școlar. În acest sens am pregătit o etichetă simpatică ce poate fi aplicată pe ușă, chiar la intrarea în clasă, dar și pe tablă, în funcție de preferințele și gusturile fiecăruia:

Clasa pregătitoare - Numere 0-5

Fișa poate fi folosită în cadrul unor lecții dedicate anotimpului toamna, dar nu numai. Școlăreii trebuie să găsească perechile frunzelor, să deseneze în copaci un anumit număr de frunze, să numere elementele mulțimilor și să scrie cifra corespunzătoare:

vineri, 14 august 2015

Clasa pregătitoare:Numărul 10

Fișa conține diverse exerciții de numărare a elementelor, de scriere a numărului 10 dar și completarea șirului de numere în ordine crescătoare/descrescătoare:

joi, 13 august 2015

Clasa pregătitoare: Numărul și cifra 0 (zero)

Fișa conține exerciții diverse de scriere, numărare, completare a elementelor mulțimilor, completarea cu numărul de elemente potrivit unor mulțimi date:

Clasa pregătitoare: Numărul și cifra 9

Fișa cuprinde câteva exerciții de scriere a cifrei 9 prin unirea punctelor ajutătoare. Deasemenea, se pot realiza exerciții de numărare crescător/descrescător dar și de colorare a imaginilor:

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 8

Fișa îi va încânta pe cei mai curioși și isteți școlărei. Broscuțele au venit în vizită pe la ei tocmai pentru a-i ajuta să înțeleagă semnificația numărului 8.

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 7

Fișa cuprinde exerciții variate de scriere a cifrei 7, de numărare și formare de mulțimi cu 7 elemente. Sperăm că școlăreii o vor lucra cu mare plăcere:

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 6

Fișa îi provoacă pe școlărei să rezolve exerciții diverse prin care vor înțelege semnificația cifrei șase și vor exersa scrierea corectă a acestei cifre:

miercuri, 12 august 2015

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 5

Este o fișă pe care sperăm că școlăreii o vor lucra cu foarte mare plăcere. Ca exerciții am prevăzut:

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 4

Fișa conține câteva exerciții de scriere a cifrei 4, dar și mulțimi de elemente prin care școlăreii vor înțelege semnificația numărului 4:

Clasa pregătitoare:Elemente premergătoare scrisului III

Fișa poate fi folosită pe baza poveștii „Albă ca Zăpada”și cuprinde mai multe semne grafice premergătoare activității de scriere. Fiecare personaj are de parcurs un anumit drum pentru a ajunge acolo unde își doresc, iar școlăreii vor reface drumul acesta pe liniile ajutătoare:

Clasa pregătitoare:Elemente premergătoare scrisului II

Scufița Roșie are nevoie de ajutor pentru a găsi cărarea ce duce spre căsuța bunicii. Școlăreii o pot ajuta dacă vor scrie, pe linia punctată, drumul ce trebuie parcurs, fără să ridice creionul de pe foaie:

marți, 11 august 2015

Clasa pregătitoare:Elemente premergătoare scrisului I

Este o fișă concepută sub forma unui joc. Activitatea poate începe sub forma unei povestioare în care învățătorul le povestește copiilor că puișorii de animale nu au ascultat de sfaturile părinților și, pentru că au plecat de lângă aceștia, s-au rătăcit. Se pot purta discuții pornind de la întrebări precum:

luni, 10 august 2015

Ceșcuțe din role de carton



Iată un frumos model de ceșcuțe realizate din role de carton! Fetițele vor putea acum să confecționeze propriul set de ceai nelipsit din colecția de jucării al oricărei micuțe „gospodine”. V-am pregătit cât se poate de explicit etapele de lucru, dar și câteva modele simpatice care să vă inspire în activitatea voastră:

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 3

Fișa cuprinde elemente grafice premergătoare scrierii cifrei 3. Școlăreii vor completa solzii peștișorilor  și aripioarele fluturașilor pe spațiile punctate, vor alcătui mulțimi cu 3 elemente și vor scrie cifra 3.

Rebus cu animale

Fișa cuprinde câteva ghicitori despre animale sălbatice, dar și un rebus în care școlăreii vor descoperi, după rezolvarea corectă, un cuvânt surpriză:

Clasa pregătitoare:Zala (semne grafice)

Zala este un alt semn grafic pregătitor pentru scriere. Elevii își vor dezvolta abilități necesare pentru scris:

duminică, 9 august 2015

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 2

Fișa cuprinde câteva exerciții de scriere a cifrei 2, exerciții de memorare dar și exersarea elementelor grafice care sunt necesare în scrierea acestei cifre. Ca activități recomandăm:

joi, 6 august 2015

Clasa pregătitoare:Bastonașul spre dreapta

Este o fișă pentru scrierea bastonașului spre dreapta. Ca activități recomandăm:

Clasa pregătitoare:Linia curbă în jos

Fișa vine în ajutorul școlăreilor care vor să exerseze semnele grafice. Ca activități putem enumera:

Clasa pregătitoare:Linia orizontală

Cei mai mici școlărei au acum ocazia să exerseze, ca semn grafic, liniuța orizontală. Mai întâi vor avea de completat desenul, marcând cu creionul liniile punctate, vor învăța o ghicitoare și vor exersa scrierea liniuței orizontale. Ca activități în completare sugerăm:

miercuri, 5 august 2015

Clasa pregătitoare:Numărul și cifra 1

Este o fișă de lucru simplă, însoțită de versuri, care îi va ajuta pe cei mai mici școlărei să exerseze scrierea cifrei 1, dar și să conștientizeze semnificația acestui număr:

duminică, 2 august 2015

Calendar școlar 2015-2016

Acest calendar, prezentat într-o formă numai bună pentru a fi printat, este util tuturor cadrelor didactice. Părinții elevilor, deasemenea, îl vor găsi, cu siguranță, foarte util:

sâmbătă, 18 iulie 2015

Programa la „Muzică și mișcare” clasele III-IV

Aceasta este noua programă pentru clasele III-IV la „Muzică și mișcare”, programă aprobată de Ministerul Educației care intră în vigoare începând cu anul școlar 2015-2016:

Programa la „Joc și mișcare” clasele III-IV

Aceasta este noua programă pentru clasele III-IV la „Joc și mișcare”, programă aprobată de Ministerul Educației care intră în vigoare începând cu anul școlar 2015-2016:

Programa „Arte vizuale și abilități practice” clasele III-IV

Aceasta este noua programă pentru clasele III-IV la „Arte vizuale și abilități practice”, programă aprobată de Ministerul Educației care intră în vigoare începând cu anul școlar 2015-2016:

Programa la „Educație civică” clasele III-IV

Aceasta este noua programă pentru clasele III-IV la „Educație civică”, programă aprobată de Ministerul Educației care intră în vigoare începând cu anul școlar 2015-2016:

Bentiță croșetată (foarte simplă!)

Vacanța mare este perioada potrivită pentru realizarea unor proiecte inedite. Zilele trecute, pe fondul nei plictiseli specifice zilelor de vacanță petrecute la bloc, am descoperit o pasiune mai veche, din copilărie: croșetatul. Nefiind neapărat o expertă a croșetatului, e clar că am căutat peste tot modele „very easy” și floricelele acestea mi s-au părut superbe și foarte ușor de realizat.Surpriza a venit din faptul că mi-au reușit imediat, fără să fiu nevoită să desfac și să refac modelul. Încântarea a fost așa de mare că am croșetat șapte flori.

vineri, 17 iulie 2015

Programa clasele III-IV matematică

Aceasta este noua programă pentru clasele I-IVcare este în vigoare pentru anul școlar 2015-2016:

Programa clasele III-IV pentru „Științe ale naturii”

Aceasta este noua programă aprobată pentru disciplina „Științe ale naturii”, valabilă începând cu anul școlar 2015-2016:

Programa de limba și literatura română clasele III-IV

Aceasta este noua programă pentru „Limba și literatura română”, clasele III-IV, valabilă pentru anul școlar 2015-2016, în forma aprobată de Ministerul Educației:

miercuri, 8 iulie 2015

Planul cadru pentru învățământul primar

Planul-cadru pentru învățământul primar, așa cum a fost aprobat, vi-l prezentăm în tabelul următor:

marți, 7 iulie 2015

Structura anului școlar 2015-2016

Anul școlar 2015-2016 va respecta, oarecum, structura anilor școlari anteriori. Astfel, acest an școlar va fi structurat după cum urmează:

joi, 2 iulie 2015

Din conuri de brad-copăcei decorativi

Plimbarea de zilele trecute, la iarbă verde, a rămas printre amintirile plăcute din această săptămână. Astăzi ne-am ocupat de ornarea conurilor de brad pe care le-am găsit în timpul plimbării. Acuarelele nu prea ne ajutau așa că am improvizat repede ceva: pictarea cu ojă. Slavă Domnului! De ojă nu ducem lipsă, deși nu suntem cele mai mari fane ale colorării unghiilor!
Ce am reușit?

Mergem cu bicicleta!

Marea provocare a acestei veri a fost mersul cu bicicleta. Dacă până acum ne descurcam de minune, dar cu roțile ajutătoare, de ceva timp exersăm fără ele. Nu de altceva, dar deja erau deteriorate și mai mult ne încurcau. Iată că am reușit, destul de repede - spunem noi. Mie, personal, îmi place enorm să merg cu bicicleta (poate și din cauza faptului că nu am carnet de șofer - încă) așa că acum am un motiv în plus s-o fac - îmi însoțesc copilul la plimbare. Nici nu pot povesti ce jogging eficient am făcut în perioada cât ToTo încă învăța să-și țină echilibrul... Acum urmează doar să mai exersăm:

miercuri, 1 iulie 2015

Pictăm...în mijlocul naturii!

Ce-i drept, ploaia ne-a cam stricat planurile pentru primele zile de vacanță... Profitând de o zi care, deși nu cine știe ce însorită, dar măcar fără ploaie, am dat o fugă în mijlocul naturii. Noi suntem și foarte norocoase! Acest „mijloc al naturii” se întinde chiar la marginea cartierului, ca un cordon verde, și putem să mergem oricând avem dispoziția necesară. Și pentru ca timpul de relaxare să ni-l petrecem cât mai plăcut cu putință, ne-am înarmat cu cele necesare în acest scop: acuarele, pensule, coli, o carte de citit, o altă carte de engleză, o pătură și ... câteva fructe în caz că ni se face foame.

sâmbătă, 27 iunie 2015

Gogoşi... într-o zi ploioasă!

Nu mai mai credem că ploaia nu are vacanţă! Deja începem să credem că are, şi s-a hotărât s-o petreacă alături de noi... Dar iată că vremea ne determină să fim creativi şi ingenioşi. Astăzi mergem pe ideea că aluatul este mai bun ca plastilina şi facem...mmm...gogoşi. Forme diverse, de inimioară, de dragon şi chiar de mingiuţe, toate au ieşit din mânuţele noastre harnice. Le-am savurat cu plăcere, după ce au fost perpelite în baia de ulei! Bineînţeles, am asezonat totul cu muzică... De data aceasta...SPRING WALTZ!!!!!
Încercaţi şi voi!!!!!!!!!!!!!!

vineri, 26 iunie 2015

Preparăm împreună compot de vișine!

O mare provocare pentru toți părinții constă în a-și determina copiii să consume alimente sănătoase. Vișinele, datorită gustului lor acrișor, nu se numără printre fructele preferate de copii, chiar dacă acestea conțin atât de multe vitamine. Studiile demonstrează că, implicând copiii în activitățile din bucătărie, părinții îi pot determina mai ușor să consume alimente sănătoase. De exemplu, un coș cu fructe frumos așezat pe masă sau pe blatul de lângă chiuvetă îi va face pe copii să pronunțe mai ușor mult așteptata rugăminte: „Vreau un măr!...Aș dori o piersică!” Personal, ca sfat, am ales să cumpăr din piață mai puține fructe, gen trei mere verzi, două mere roșii, câteva piersici, două-trei banane pe care le așez întotdeauna într-un loc vizibil. „Decorul” îl asezonez, uneori, și cu un morcov, câteva roșii sau ardei. Rezultatul nu a întârziat să apară.

joi, 25 iunie 2015

O zi ploioasă de vacanță

Suntem în vacanță!!!! Din păcate ploaia nu are vacanță, așa că trebuie să ne descurcăm cu toate capriciile vremii. Fiind vacanță, timpul trece mult mai greu dacă ești obligat să stai în casă. Așa că repede-repejor am conceput un joc: țeserea covorașului. Material avem destul! Din colile colorate rămase prin sertare am tăiat, cu cutterul, benzile colorate. Din o coală albă A4 am „franjurat” covorașul ce urmează a fi țesut.

luni, 1 iunie 2015

sâmbătă, 30 mai 2015

Diplome pentru premii

Revenim anul acesta cu câteva modele de diplome care pot fi oferite elevilor la sfârșitul anului școlar. Sperăm că rezultatele lor reflectă pe deplin efortul depus în acest an școlar și vor fi pe măsura așteptărilor...

vineri, 29 mai 2015

A.V.-„Felicitare de 1 Iunie”

Ne-am gândit că ziua de 1 Iunie este atât de importantă că trebuie neapărat sărbătorită în avans, și cum puteam face acest lucru decât jucându-ne? Pe bilețele minuscule ne-am scris fiecare numele, le-am amestecat și am extras fiecare un bilețel, astfel că fiecăruia dintre noi le-a revenit biletul cu numele altui copil.Regula este foarte simplă: trebuia să pregătim o felicitare pentru colegul al cărui nume l-am extras. Bineînțeles, de mare ajutor ne-a fost șablonul, dar mesajul transmis a fost propria creație a fiecăruia dintre noi.
Modelul felicitării, dar și aspecte ale reacției noastre în momentul primirii acesteia, le împărtășim cu drag cu voi:

joi, 28 mai 2015

„Înmulțirea numerelor naturale”(fișă recapitulativă)

Fișa conține exerciții variate, concepute sub formă de joc, astfel încât școlăreii să o rezolve cu plăcere:

vineri, 22 mai 2015

„Înmulțirea cu 9”(fișă)

Fișa conține exerciții variate, cu un grad mediu de dificultate, și poate fi folosită cu succes chiar și în orele alocate recapitulării înmulțirii numerelor naturale:

„Înmulțirea cu 8”(fișă de lucru)

Fișa poate fi folosită atât ca sarcină de lucru pentru munca independentă, cât și pentru lucrul pe echipe. Exercițiile variare și cu un grad mediu de dificultate pot fi utilizate și în cadrul lecțiilor de recapitulare:

„Înmulțirea cu 7”(aprofundare)

Fișa poate fi folosită în cadrul lecțiilor de recapitulare a cunoștințelor. Exercițiile pot fi rezolvate direct pe fișă, sub forma unor activități de muncă independentă, sau pot fi rezolvate la tablă, frontal, cu toți elevii clasei:

„Matematica în versuri”

Sunt trei probleme în versuri care sigur îi vor încânta pe micii școlărei. Ei acu ocazia să exerseze cunoștințele dobândite în clasa a-II-a și să se distreze rezolvând aceste probleme. Fișa poate fi folosită și în cadrul recapitulării finale, fiind atașate și indicații:

duminică, 17 mai 2015

„Înmulțirea cu 7”(exersare)

Exersarea înmulțirii pas cu pas ne-a ajutat să înțelegem destul de ușor această operație matematică. Acum putem să spunem că termenii matematici specifici înmulțirii ne sunt familiari și ne descurcăm cu ei. Fiți cu ochii pe noi! Mai avem fișe gata pregătite să le postăm și pentru alți școlărei interesați:

.„Ordinea efectuării oprerațiilor”

Fișa am folosit-o în cadrul proiectului „Călătorii, aventuri” atunci când am studiat la C.L.R. textul „Vrăjitorul din Oz”. Școlăreii au fost foarte încântați să parcurgă întreg traseul alături de personaje iar când au ajuns la castelul Marelui Vrăjitor au avut și ei se transmis câteva dorințe pe care le-au scris pe bilețele colorate:

C.L.R:„Ursul cafeniu”

Fișa face parte din „Aventura cunoașterii” - editura Edu, o lucrare pe care v-o recomandăm cu plăcere. Fișele pe care le veți descoperi sunt excelente pentru recapitularea finală. În plus, toate fișele sunt perforate astfel încât pot fi aașate foarte ușor în portofoliu:

„Înmulțirea cu 6”(aprofundare)

Suntem școlărei destoinici și ne descurcăm tot mai bine cu înmulțirea. Fișa ne ajută să aprofundăm cunoștințele noi pe care le-am dobândit:

sâmbătă, 16 mai 2015

„Înmulțirea cu 6”(exersare)

Încet-încet înmulțirea devine tot mai ușoară și mai interesantă. Totul este să exersăm constant. Și pentru înmulțirea cu 6 am pregătit mai întâi o fișă de exersare care cuprinde exerciții destul de simple, astfel încât exersarea să-i ajute pe școlărei să-și fixeze mai bine noțiunile studiate:

JOC-„Înmulțirea cu 1;2;3”

Un joc distractiv pe care școlăreii îl vor rezolva cu plăcere și vor exersa înmulțirea când unul din factori este 1;2 sau 3. Noi ne-am distrat extraordinar rezolvând și colorând, acum este rândul vostru:

„Înmulțirea cu 2”

Cine spune că matematica este plictisitoare? Iată un joc în care înmulțirea cu 2 devine interesantă și astfel învățarea se realizează într-un mod cât se poate de plăcut. Rămâne să încercați și voi:

Înmulțirea cu 5 (probleme)

A sosit timpul să rezolvăm probleme folosind noțiunile de înmulțire învățate până acum. Problemele nu sunt neapărat dificile, textele sunt ușor de înțeles iar rezolvarea lor devine o adevărată plăcere:

„Înmulțirea cu 5”(aprofundare)

Fișa conține câteva exerciții cu un grad puțin mai ridicat de dificultate. Aceste exerciții pot fi rezolvate chiar și în cadrul orelor de consolidare a înmulțirii cu 5:

„Înmulțirea cu 5”(exersare)

Fișa îi ajută pe școlărei să exerseze înmulțirea cu 5. Ei vor reține mai ușor această înmulțire și vor exersa noțiunile și termenii matematici deja cunoscuți. Exercițiile au un grad mediu de dificultate și elevii le vor lucra cu mare plăcere:

vineri, 15 mai 2015

M.E.M.-„Înmulțirea cu 4”(probleme)

Rezolvarea de probleme este esențială pentru dezvoltarea gândirii logice a școlăreilor. Tocmai de aceea, enunțul problemelor trebuie să fie clar, concis, astfel încât elevii să înțeleagă enunțul și să poată rezolva corect problemele:

„Înmulțirea cu 4”(aprofundare)

Rezolvarea acestei fișe le oferă posibilitatea școlăreilor să exerseze noțiunile deja cunoscute despre operația de înmulțire. În plus, ușor-ușor, avem ocazia să înțelegem ordinea operațiilor:

Înmulțirea cu 4 (exersare)

Fișa cuprinde exerciții variate, nu foarte dificile, care să-i ajute pe școlărei să deslușească tainele înmulțirii cu 4. A ceste exerciții sunt concepute în așa fel încât școlăreii să rețină mai ușor înmulțirea, dar și să -și însușească termenii matematici specifici acestei operații. Sper că școlăreii o vor lucra cu plăcere:

„ZIUA EROILOR”-21 MAI 2015

Anul acesta sărbătorim Înălțarea Domnului pe data de 21 mai. Cu acest prilej se sărbătorește și „Ziua eroilor”. În această sfântă zi se aduce un cald omagiu tuturor bărbaților și femeilor care au luptat în armata română. Bisericile române pomenesc eroii căzuți la datorie în luptele duse pentru credință, dreptate și libertate.

miercuri, 13 mai 2015

„Elemente intuitive de geometrie”

Cu siguranță școlăreii vor să demonstreze cât sunt ei de pricepuți! Prin această fișă ei au ocazia să-și exerseze talentul, atenția și îndemânarea. Fișa cuprinde și o activitate practică care presupune construirea unui trenuleț al vacanței:

marți, 12 mai 2015

D.P.-„Exprimă-ți emoțiile”

Veșnica mea problemă în legătură cu „Dezvoltarea personală” s-a rezolvat, cel puțin în ceea ce privește săptămâna aceasta. Ideea am împrumutat-o de la un spot prezentat la știri, dar sigur va avea succes și printre elevii clasei.

M.E.M.-„Înmulțirea cu 3”(probleme)

Textele problemelor sunt „inspirate” din poveștile îndrăgite de școlărei, dar și din realitatea lor, a copilăriei plină de farmec. Tocmai de aceea cred că rezolvarea lor va reprezenta o adevărată provocare, școlăreii se pot transpune cu ușurință în situația problemei, îi vor înțelege enunțul și, de aici până la rezolvarea corectă, nu mai este decât un pas:

„Înmulțirea cu 3”(aprofundare)

Fișa cuprinde exerciții variate și atractive, nu neapărat dificile, dar rezolvarea lor presupune citirea cu mare atenție a cerințelor. Deasemenea, în rezolvarea cerințelor, școlăreii vor dovedi că stăpânesc pe deplin termenii matematici specifici operației de înmulțire a numerelor naturale:

luni, 11 mai 2015

M.E.M.-„Înmulțirea cu 3” (fișă de exersare)

Fișa de exersare poate fi folosită chiar în cadrul lecției de predare a înmulțirii numerelor când unul din factori este 3. Exercițiile variate și cu un grad mediu de dificultate vor oferi ocazia micilor școlărei să-și „încerce puterile” și să dovedească faptul că noile cunoștințe, pe care le-au dobândit, sunt temeinice:

duminică, 10 mai 2015

A.V.„Culori primare/culori binare”

A venit timpul să ne jucăm puțin cu pensula și acuarelele! După ce am vorbit despre culorile primare și motivul pentru care se numesc astfel (exceptând faptul că reprezintă steagul României), de data aceasta vom aplica pe planșa de culori numai culori primare și ne vom juca amestecându-le două câte două, în cantități egale, pentru a descoperi culorile binare:

  • ROȘU + GALBEN=ORANGE
  • ROȘU + ALBASTRU= VIOLET
  • ALBASTRU + GALBEN= VERDE

Diplomă cu un castel

Pregătindu-ne de sfârșitul anului, iată că devine imperios necesară pregătirea unor modele de diplome. Toate editurile se întrec cu oferte tentante în a distribui tot felul de modele de diplome. Totuși, câteva modele în plus nu strică...

C.L.R.(lectură): „Spiridușii și cizmarul”

  Textul complet al  poveștii îl veți putea citi pe blogul „Povești în cinci minute”. Este o lectură plăcută pe baza căreia vom rezolva câteva exerciții prin care vom revizui câteva cunoștințe dobândite în clasa a-II-a.:

sâmbătă, 9 mai 2015

Origami foarte simplu:„Căsuța”

Expoziție: „Căsuțele fermecate”
În multe dintre lucrările copiilor, în special în lucrările colective(gen machete, proiecte etc) este nevoie de căsuțe. Modelul acestei căsuțe, foarte ușor de „construit”, are la bază tehnica origami, o tehnică foarte iubită de copii. Cred că toți vor reuși să construiască propria căsuță pe care o vor orna așa cum consideră ei că este mai bine. Urmăriți cu atenție pașii realizării căsuței și cu siguranță veți reuși și voi:

vineri, 8 mai 2015

O idee de scriere creativă


Copiii au multă imaginație! Uneori poveștile nu sunt chiar pe placul lor, sau vor să intervină, să schimbe firul poveștii, să inventeze chiar ei alte și alte aventuri.De cele mai multe ori vor să găsească un alt final poveștii.

ȚĂRILE - JOC

Acest joc îi va ține „ocupați” pe micii școlărei în pauza mare. Este un joc dinamic, antrenant, care dezvoltă atenția copiilor. Pentru a desfășura acest joc aveți nevoie de o minge și... voie bună.
SFAT: Noi am avut, de moment, o minge ușor desumflată dar s-a dovedit eficientă: nu sare mult și este ușor de prins.

D.P.-„Fii atent în jurul tău!”


Nu este pentru prima dată când rămân în „pană de idei” la Dezvoltare personală. Am răsfoit însă de curând notițele de la un curs și mi-am amintit de un joc care se desfășoară astfel:
- Elevii sunt anunțați că vor face o scurtă plimbare în jurul școlii, pe un traseu pe care îl stabilim împreună;
-Copiii sunt anunțați ca, în timpul plimbării, să fie atenți la toate lucrurile, zgomotele, obiectele întâlnite și să le rețină;
-La întoarcere, elevii sunt rugați ca, în aproximativ trei minute să scrie cât mai multe lucruri reținute de ei în timpul plimbării.

joi, 7 mai 2015

A.V.-„Culorile primare”

Viața din jurul nostru este plină de culoare... Studiem și noi cu mare atenție aceste culori și le dăm semnicații aparte. Începem prin studiul culorilor primare. Vom vorbi puțin despre semnificația lor, le vom identifica în lumea din jur, vom picta propriile noastre opere de artă folosind cele trei culori primare: roșu, galben, albastru:

marți, 5 mai 2015

C.L.R.-„Biletul”


Oricât am avea parte de „prelegeri” din partea tuturor că materia s-a „aerisit” și este mai „ușoară”, eu rămân la convingerea mea: este multă, înghesuită, cu multe amănunte... Dar timpul nu stă pe loc, oricât am vrea, așa că e o utopie să crezi că-ți vor veni mereu idei noi, că poți zilnic să-ți planifici ideile sub formă de joc, astfel încât activitatea de învățare să fie plăcută, interesantă, captivantă iar elevii să rețină cu ușurință noile noțiuni.

Rațele și vânătorii - JOC

Este un joc destul de bine cunoscut de copii. Avem nevoie de o minge și...voie bună.
Regulamentul este destul de simplu: doi copii sunt „vânători” iar ceilalți „rățuștele”.

Eu am poftă de... JOC

Jocul reprezintă pentru copil a doua sa natură. Vremurile se schimbă..jocurile sunt altfel. Am învățat alături de copii acest joc și... m-au surprins. Jocul nu are reguli agresive, e foarte calm și „așezat”, joc pe care ni-l dorim în pauze... Copiii se distrează, jocul continuă și...nu e risc de accidente!
Încă de ieri vremea dădea semne că se va îndrepta iar astăzi a fost un timp minunat, numai bun pentru joacă în curtea școlii. Ce jocuri am jucat?

Jocul Eu am poftă de..... este ușor de organizat, are reguli simple și l-a putut juca și Teo care are mâna luxată (un mic accident cu rolele, acasă). La acest joc pot participa oricât de mulți jucători. Este nevoie de o bandă de elastic și....voie bună.

luni, 4 mai 2015

A.V.- „Puișorul din role de carton colorat”

Continuăm proiectul „Din viața prietenilor  necuvântători” cu textul „Puișorul și vulpea” după Ion Pas, o lectură extrem de plăcută, din care micuții școlărei au extras următoarele învățături:

  • Să nu ai încredere în străini;
  • Un copil trebuie să asculte de părinții săi.
Personajele i-au încântat pe copii dar atenția le-a fost captată de puișorul cel credul. De aici și ideea de a confecționa, în ton cu textul, un puișor...sau chiar mai mulți care să lupte cu viclenia roșcatei. Și de această dată școlăreii s-au dovedit inventivitate și mult talent. Cu această ocazie am îmbinat puțin cunoștințele de geometrie cu cele dobândite la capitolul „Unități de măsurat lungimea” pentru că ei singurei au creat șabloanele conform indicațiilor. Ajutorul a venit doar din faptul că au primit cartoane colorate astfel:
  • galbene - pentru cap și corp;
  • portocalii - pentru picioare, creastă și cioc.

sâmbătă, 2 mai 2015

Caledarul Evaluărilor Națíonale clasele II, IV, VI

Elevii claselor II,IV,VI vor susține și anul acesta Evaluări Națíonale. Conform reglementărilor în vigoare, aceste evaluări se vor desfășura după următorul calendar:

A.V.-„Ceasul vremii”

Partea aceasta cu „întâlnirea de dimineață” și anunțarea condițiilor meteorologice de către „meteorologul de serviciu” este interesantă, distractivă și foarte eficientă, dar ne ocupa destul de mult timp... Așa că ne-am gândit să ne facem sarcina mai ușoară și, normal, cum puteam face acest lucru decât... lucrând în echipă. Ne-am organizat repede! Acum deja ne știm fiecare rolul de desenatori, decupatori, asamblatori... așa că „Ceasul vremii” (NU al vremurilor) a fost gata imediat:
Iată procedeul pas cu pas:

vineri, 1 mai 2015

C.L.R-„Scrierea lui m înainte de p sau b”

Fișa conține exerciții aplicative de scriere a consoanei m înainte de p sau b. Gradul de dificultate al acestor exerciții este mediu, astfel încât elevii să lucreze independent, cu plăcere. Această fișă poate fi utilizată cu succes în cadrul oricărei secvențe a lecției : ca exersare a cunoștințelor, ca evaluare sau chiar în momentul predării:

C.L.R.- scrierea cuvintelor care conțin „x”

Fișa are un grad mediu de dificultate și poate fi folosită ca sarcină de lucru independent. Astfel, copiii își vor consolida temeinic cunoștințele, pe care le dețin deja,în legătură cu scrierea și citirea acestor cuvinte:

Curiozități despre bufnițe

Departe de a fi o prevestitoare a răului, morții, a necazurilor, bufnița ocupă un loc de cinste în tradiția chineză conform căreia această misterioasă pasăre este considerată reprezentanta vitalității, forței și energiei. Amerindienii o considerau ocrotitoarea destinului și a nopții, folosind pene de bufniță în cadrul unor ritualuri.În Grecia Antică, Athena, zeița înțelepciunii, a fost extrem de impresionată de ochii mari și adânci ai bufniței, așezând-o în rândul ființelor alese.

Curiozități despre elefant

                                     Cel mai mare și mai greu animal de pe planetă, elefantul are și el curiozitățile lui:

joi, 30 aprilie 2015

C.L.R.:„UA”, „OA”; „IA”; „EA”

Fișa conține exerciții cu un grad mediu de dificultate și poate veni în completarea activităților desfășurate la clasă. Elevii vor citi un text, vor selecta cuvintele pe baza unor criterii prevăzute de cerințe, vor completa cuvinte lacunare, vor identifica scrierea corectă a cuvintelor:

Rebus: Flori de primăvara

Rebusul se axează pe recunoașterea și  denumirea unor flori de primăvară. În completare, continuând în aceeași atmosferă de joc, am prevăzut câteva ghicitori legate tot de florile de primăvară. Sperăm ca fișa să vi se pară drăguță și interesantă. Noi ne-am distrat atunci când:

A.V.- „Broscuța țestoasă”

Copiii sunt fascinați de lumea minunată a animalelor. Pentru că am studiat lectura „Iepurele și broasca țestoasă” ne-am gândit să confecționăm o broscuță din cofraje de ouă. Este foarte simplu de realizat dacă decupezi o „găoace” de jur împrejur. Apoi, cu puțină imaginație, am pictat-o pentru a-i da aspectul unei veritabile broaște țestoase. Activitatea a fost „condimentată” cu vizionarea desenului animat „Iepurele și broasca țestoasă” oferit de site-ul Trilu-lilu, dar și cu câteva curiozități despre broasca țestoasă:

luni, 27 aprilie 2015

A.V.Iepurasul

Chiar daca Pastele a trecut, cine spune ca iepurasul reprezinta doar simbolul acestei sarbatori? Pana la urma, in traditia noastra nici nu se pomeneste de iepuras.... Am imprumutat si noi acest simbol, ca multe altele, din alte traditii. Iata ca astazi ne-am hotarat noi, pur si simplu, sa confectionam un iepuras, mic si dragalas, care sa dea viata machetei noastre! Activitatea a fost „condimentată” cu ajutorul câtorva curiozități despre iepuraș și cântecul „Iepurele și ariciul” de pe You Tube.

vineri, 17 aprilie 2015

Ornamente pentru Paște

Ne-am hotărât să lucrăm fiecare ornament sub forma unui mic proiect. Astfel, fiecărui elev îi revenea sarcina de a realiza câte o mică piesă, pentru ca apoi să le asamblăm împreună. Ideea s-a dovedit eficientă și am reușit să realizăm ornamente minunate. Bineînțeles, sfoara pe care am folosit-o la realizarea coșulețelor reprezintă piesa noastră de rezistență anul acesta:

duminică, 12 aprilie 2015

Câmp cu mielușei

Am tot vorbit în acestă „Săptămână altfel” de miei, de Paște și de simbolurile creștine care ne definesc. Dacă tot mai aveam în „cutia cu resturi” puțină pastă de dinți albă (pe care am folosit-o cu succes în redarea zăpezii pe desenele de iarnă) ne-am gândit să epuizăm stocul cu ... mielușei...

Felicitări și...mărțișoare

Școlăreii s-au dovedit foarte inventivi și creativi în realizarea mărțișoarelor și a felicitărilor! Fiecare model este unic și deosebit, creat cu migală și pasiune, astfel încât dovedește dragostea și grija pe care le-au folosit în realizarea lor:

joi, 2 aprilie 2015

Coș cu flori

Florile înfrumusețează viața și îi dau culoare. Din hârtie creponată și câteva șabloane de flori am reușit să realizăm colaje minunate:

Pomi înfloriți

Săptămâna aceasta ne-am distrat puțin pictând cu.... bețișoare de urechi și cu degețelele. Pensula subțire ne-a dat mereu bătăi de cap, așa că am folosit, la pictarea crenguțelor, bețișoare de urechi. Florile le-am ștampilat cu degețelele. A fost foarte distractiv!

Colaj de Paște

Fetele și-au demonstrat încă o dată talentul! Toate „piesele” care compun colajul au fost relizate zilele trecute pentru ca aracetul folosit din plin la lipire să se usuce foarte bine. Apoi au decupat piesele, le-au lipit așa cum au considerat ele că este mai bine și a rezultat un colaj:

Ornamente pentru Paște

Am realizat două ornamente destul de drăguțe, spunem noi, în special că ele pot fi lipite pe fereastră,  agățate de crenguțele copacului prezent în macheta de primăvară, atârnat de tavan sau chiar pe ușa clasei ca un mesaj de „Bun - venit”.

vineri, 27 martie 2015

Felicitare de Paște

Este un model de felicitare foarte ușor de realizat chiar și de cei mici, de grădiniță. Iată cum procedăm:

sâmbătă, 21 martie 2015

Ouă ornate cu fire colorate

    Nu mai este mult timp până vom sărbători Paștele. Anul acesta Săptămâna Altfel coincide cu Săptămâna Mare, deci cu atât mai mult trebuie să pregătim ouă frumos ornate. Până atunci ne străduim să găsim idei pentru că nu vrem să fim nepregătiți.

Compunere după un șir de ilustrații

Pisica și rândunelele
Sursa:Teme la limba română” - clasa aIIa
M. Dinuță, E. Nițu
Am propus elevilor un șir de ilustrații pe baza cărora să alcătuiască o compunere. Ilustrațiile sunt explicite și i-au ajutat în respectarea părților compunerii, astfel că toți au fost încântați de reușita lor. Deasemenea, elevii aveau ca sarcină să găsească un titlu potrivit.
Iată ce am reușit să „creionăm”:



marți, 17 martie 2015

Ghiocelul-vestitorul primăverii

     Iarna este spre sfârșit. Măiastra crăiasă încearcă să ne mai sperie cu câteva fulguieli aruncate în grabă, dar puterile îi scad simțitor.Soarele, tot mai curajos, se arată zilnic de după norii cenușii. Razele sale se străduiesc din greu să topească și ultimile pete albe de zăpadă.

sâmbătă, 14 martie 2015

Primăvara(compunere)

     A sosit primăvara! Soarele aruncă raze calde și blânde peste pământul umed. Natura se dezmorțește încurajată de căldura binefăcătoare.

vineri, 6 martie 2015

Coșuleț cu floricele multicolore

Ne-am gândit să-i dăruim mamei un coșuleț cu floricele multicolore, bineînțeles alături de o caldă îmbrățișare și un pupic cât dragostea noastră de mare.
                                                 LA MULȚI ANI, MĂMICĂ DRAGĂ!

luni, 2 martie 2015

Zâna Primăvara (de colorat)

Am pregătit această planșă pentru cei mai mici școlărei care sigur sunt nerăbdători să vină primăvara. Zâna Primăvara așteaptă vine însoțită de un alai întreg de fluturi, lalele și ghiocei:

sâmbătă, 28 februarie 2015

Scrisoare mamei

De 8 Martie școlăreii vor avea ocazia de a scrie o scrisoare mamei. Ei își vor exprima în scris toate gândurile, mulțumirile și urările pe care le-au pregătit în această zi specială:

vineri, 27 februarie 2015

Test C.L.R.

Prin acest test se evaluează capacitatea școlăreilor de a înțelege un text citit la prima vedere, scrierea corectă a versurilor, formularea de răspunsuri la întrebările formulate pe baza textului, sinonime/antonime:

Versuri pentru serbarea de 8 Martie

Ne pregătim pentru serbare! Vom recita cele mai frumoase versuri, vom cânta cele mai frumoase cântece, și le vom dedica mamelor noastre care sunt cele mai minunate ființe de pe pământ. Iată ce versuri am selectat pentru serbarea noastră:

Castele (lucrare în echipă)

În vederea exersării formelor geometrice, ne-am mobilizat rapid și am desenat pe foi de clip-chart cele mai minunate castele. Pentru ca să putem colora cât mai frumos imaginea, am folosit cretă colorată și treaba a mers de minune!Această lucrare pote fi folosită cu succes și cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului:

Expoziția primăverii

Primăvară, primăvară,    
Ai  venit la noi în țară
Zăvoiul a înverzit
Primăvară, bun venit!

Au sosit și rândunele
Câmpu-i plin de viorele
Mieii veseli zburdă, sar
Ghioceii albi răsar.
               Versurile unui elev de clasa a-II-a

marți, 24 februarie 2015

Zâna Primăverii (lucrare în echipă)

În ultimul timp vremea capricioasă ne-a cam stricat planurile. Ploile ne-au obligat să ne petrecem pauzele mai mult în clasă, dar noi, ca niște școlărei inventivi ce suntem, am găsit imediat o activitate plăcută, constructivă, care să ne delecteze: am ornat rochița unei păpuși pe care am declarat-o Zâna Primăvara. Iată ce am reușit doar în două zile:

duminică, 22 februarie 2015

Lalea (origami)

Deși nu este chiar simplu pentru un școlărel de clasa a-II-a, iată că am reușit ușor-ușor să ne inițiem în tehnica origami.
Primele noastre lalele ne zâmbesc de pe pervazul ferestrei clasei noastre. Dacă nu vă iese din prima încercare, nu vă dați bătuți! S-ar putea să aveți nevoie de mai mult exercițiu, tocmai de aceea am însoțit schițele noastre cu un scurt material video.

Primul mărțișor...

FOARTE UȘOR DE REALIZAT!
Acest model de mărțișor va fi dăruit de școlărei persoanelor dragi, în semn de mulțumire, apreciere, dragoste și respect. Modelul ales este simplu, ușor de confecționat iar rezultatul este absolut superb. Doar decupăm după șablon, răsucim cu ajutorul unei scobitori petalele, lipim floarea obținută pe un mic cartonaș de o culoare contrastantă și.... GATA!
Iată șabloanele de flori:

sâmbătă, 21 februarie 2015

Coșuleț cu ghiocei

FOARTE SIMPLU DE REALIZAT! Merită .... efort minim, rezultat de nota 10!!!!!
Mulțimiri pt idee doamnei Cristina

Este un coșuleț pe care îl pregătim pentru mame, de 8 Martie. Nu necesită cine știe ce îndemânare și, pentru că este așa de simplu de realizat, vom reuși toți să-l confecționăm, chiar și cei mai puțin pricepuți!Iată ce vom folosi:

Narcisa

FOARTE SIMPLU DE REALIZAT!
Narcisa va completa decorul ferestrelor. Este foarte ușor de realizat, nu necesită mult timp sau o atenție deosebită și rezultatul este drăguț:

Fluturaș

 FOARTE SIMPLU DE REALIZAT!
 Ne-am tot gândit cu ce elemente noi să înveselim ferestrele clasei și am descoperit un model de fluturaș care, ajustat cu puțină imaginație, poate orna o fereastră sau chiar perdelele din clasă.
Iată ce am folosit:

Sosirea primăverii (compunere)

      Iarna geroasă a trecut. Cea de-a doua fiică a bătrânului an își face timid apariția. Ea a dat ceasul vremii înapoi, făcând ca zilele să crească iar nopțile să scadă.

vineri, 20 februarie 2015

Început de primăvară (compunere)

  După o iarnă geroasă și foarte capricioasă, iată că primăvara dă semne că nu ne-a uitat.

Despre mărțișor și semnificația lui

Sunt persoane care iubesc ziua de 1 martie mai presus de orice, care, dacă ar fi să aleagă între perioada 1-8 martie și perioada Crăciunului, ar alege pe prima... Aceste persoane iubesc viața, renașterea și puterea de a o lua de la capăt. Pentru ele, și nu numai, am căutat semnificațiile mărțișorului, așa cum le-am moștenit:

joi, 12 februarie 2015

Noua listă de lecturi clasa a-III-a

În anul școlar care va urma, elevii de clasa a-III-a vor parcurge materia conform noului Curriculum Național, așa cum a fost aprobat de M.E.N. Din programa de Comunicare în limba română am selectat lista de lecturi suplimentare:

Buburuze din hârtie

 Simplu și ușor de confecționat, aceste buburuze au fost realizate cu mare plăcere de elevi. Noi am aplicat aripile roșii și pe o parte și pe cealaltă a corpului pentru că intenționăm să decorăm ferestrele clasei cu aceste minunății. Mai întâi am confecționat un șablon din carton și ne-a fost mai ușor să desenăm pe coli forma dorită.
Iată de ce aveți nevoie:

marți, 10 februarie 2015

Diplome pentru mama (de colorat)

Copiii adoră să contribuie personal la surprizele pe care le oferă persoanelor dragi din jurul lor. Aceste modele de diplome le pot colora, orna și decora după bunul lor plac, în funcție de talentul și imaginația fiecăruia:

duminică, 8 februarie 2015

Dragobetele - sărbătoarea dragostei la români

TE SĂRUT... DE DRAGOBETE!
Nu înțeleg de ce se face așa mare tam-tam cu ziua de „Valentine”s day”! E drept că dragostea este un sentiment nobil și trebuie cinstit ca atare în orice zi, dar „luați de val” în ultimii ani s-a acordat o mai mare atenție zilei de 14 februarie, care este o sărbătoare a americanilor get-beget. Mulți uită însă că avem și noi, românii, o sărbătoare prin care celebrăm dragostea, pe 24 februarie, de Dragobete.
ZECE LUCRURI DESPRE DRAGOBETE: 

miercuri, 4 februarie 2015

Scriere ortogramelor „dintr-o”/„dintr-un”

După cum știți, ortogramele „dintr-o”/„dintr-un”
se scriu întotdeauna cu liniuță de unire(cratimă). Exercițiile următoare, concepute sub forma unei fișe de lucru, vă vor ajuta să înțelegeți mai bine, dar și să exersați scrierea acestor cuvinte:

Tulpină și frunză prin tehnica „Origami”

Începem activitățile de primăvară prin a confecționa tulpina și frunza unei flori. Tehnica folosită este tehnica „origami” iar pașii descriși mai jos sunt foarte ușor de parcurs.
Să începem! Avem nevoie de:

  • hârtie glasată sau coală colorată verde
  • foarfecă și...RĂBDARE!

marți, 3 februarie 2015

Scrierea cu „sau”/„s-au”

Scrisul ne reprezintă! Un scris frumos, ordonat, îngrijit și corect reprezintă o recomandare pozitivă a școlarilor. Exersarea ortogramelor de bază vă văr ajuta în scrierea corectă:

Versuri pentru mama

În așteptarea primăverii și, implicit a zilei de 8 Martie, ne pregătim din timp și am început deja să „creionăm” primele noastre poezii. Nu ne este chiar ușor dar, uneori poate nu găsim rima potrivită sau versurile par stângace, dar cu răbdare și puțin ajutor credem că am reușit:

luni, 2 februarie 2015

Zambile din hârtie creponată

Vine, vine primăvara! Ne pregătim și noi cum se cuvine pentru a întâmpina acest minunat anotimp. Începem cu o lucrare simplă, ușor de făcut, care implică doar multă răbdare.
Pentru a realiza o minunată zambilă veți avea nevoie de câteva materiale precum:

  • foarfecă
  • aracet
  • o frigăruie
  • hârtie creponată (alegeți o culoare potrivită: galben, mov, roz și neapărat verde pentru tulpină)
  • carton colorat verde
                                                    Vă explicăm, pas cu pas, modul de realizare:

vineri, 9 ianuarie 2015

MEM:Probleme răzlețe,pentru minți istețe!

ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR NATURALE 0-100 CU TRECERE PESTE ORDIN
Problemele propuse sunt cu un grad mai mare de dificultate, putând fi utilizate în cadrul orelor de pregătire în vederea participării la concursuri, sau ca activitate independentă/suplimentară pentru elevii care manifestă interes pentru activitățile matematice.
Problemele sunt însoțite de rezolvări și explicații!