Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Ortograme: sa/s-a; sau/s-au

 Programa clasei a II-a prevede însușirea normelor de scriere corectă iar înțelegerea scrierii ortogramelor reprezintă o adevărată provocare pentru școlărei. Pe măsură ce descoperim texte noi în cadrul diverselor ore de studiu, folosirea cratimei în scrierea anumitor cuvinte se pare că ne cam dă bătăi de cap. Exercițiul, explicațiile, repetarea permanentă a regulilor sunt esențiale. 

Totuși, considerăm util să avem câteva reguli afișate așa că ne vom orna sala de clasă treptat, pe măsură ce le exersăm, cu creionașe inteligente care ne vor ajuta să ne descurcăm mai bine:


JOC DIDACTIC




           Pe baza regulilor de scriere corectă, şcolăreii vor primi ca sarcină să alcătuiască propriile exemple. Din lista propusă atât de fetiţă, cât şi de băieţel, ei vor avea de ales trei expresii şi vor alcătui câte un enunţ cu ajutorul acestora. La finalul sarcinii se verifică scrierea şi, în cazul în care au fost respectate regulile de scriere corectă a enunţurilor, școlăreii vor „bate palma” cu băiețelul sau cu fetița din imagine.



Prin alegerea a trei expresii, se facilitează corectarea enunțurilor astfel încât pentru un enunț=Suficient, pentru două enunțuri = Bine, pentru trei enunțuri = Foarte bine.
Deasemenea, alături de creioanele istețe, pot fi expuse și expresiile propuse.

Altă idee de joc: fiecare școlărel scrie după dictare un enunț (se are în vedere ca acesta să conțină una din ortogramele studiate) după care vor alege din exemple câte o expresie propusă de cei doi copii. La final vor „bate palma” cu fetița/băiatul doar cei care au scris corect toate cele trei enunțuri.







vineri, 22 noiembrie 2024

Adunarea şi scăderea numerelor până la 1000 fără trecere peste ordin - TEST

 La finalul capitolului dedicat adunării și scăderii numerelor naturale 0-1000 fără trecere peste ordin am pregătit școlăreilor un test de evaluare prin care își vor demonstra cunoștințele acumulate. 

Testul este însoțit de:

  • descriptori de performanță;
  • rezolvările complete ale exercițiilor;
  • centralizator de rezultate.
Prin rezolvarea acestui test am urmărit să evaluez nivelul la care școlăreii și-au însușit:
  • algoritmul de calcul atât la adunare, cât și la scădere;
  • terminologia matematică: sumă/diferență/cu...mai mare/cu cât este mai mare și utilizarea corectă a operației matematice corespunzătoare;
  • aflarea termenului necunoscut;
  • transpunerea în exercițiu a rezolvării unei cerințe de genul „din suma...scade....”;
  • rezolvarea de probleme cu una/două operații matematice.
            Suplimentar, pentru școlăreii care reușesc să termine cu succes sarcinile înainte de expirarea timpului, am pregătit o sarcină suplimentară. Acest gen de sarcini, de obicei, noi le numim sarcini „steluță” și presupun un grad de dificultate mai ridicat.
             Cei care nu rezolvă în clasă sarcina „steluță” (fie nu doresc, fie nu s-au încadrat în timp) o vor avea ca temă pentru acasă, după ce școlăreii primesc testele corectate. În acest fel se evită micile incidente: fie școlăreii nu arată părinților testul corectat, fie îl arată, dar uită să îl aducă pentru a fi atașat în portofoliul personal.
             Centralizatorul rezultatelor oferă un feed-back obiectiv, succint, pur și simplu o imagine reală a noțiunilor acumulate de școlărei. La rubrica „observații” notez individual aspectele care reies, în urma corectării testului, că trebuie îmbunătătțite. Mie, personal, mi se pare un excelent instrument de lucru și întocmesc astfel de centralizatoare pentru diversele forme de evaluare utilizate : evaluare curentă, activități suplimentare etc.