Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

duminică, 1 octombrie 2023

Numere naturale - FIȘĂ PENTRU AFIȘAT LA TABLĂ

 La Matematică și explorarea mediului ne jucăm frecvent cu numere și cifre. Micilor școlărei le plac jocurile, participă cu mare plăcere, se implică activ și conștient în joc iar satisfacția rezolvării corecte a sarcinilor de lucru este minunată. 

Am conceput două fișe de lucru „generale” astfel încât afișarea lor pe tablă să-mi fie la îndemână și să nu-mi consume din timpul (atât de prețios) alocat desfășurării activității. Exercițiile nu sunt numerotate deoarece, în general, le numerotăm în momentul rezolvării. Elevii desenează pe caiete o bulină de culoare verde (asemănătoare celei expuse în fața fiecărei cerințe) și își notează numărul exercițiului în același timp în care este notat și la tablă. În funcție de numerele studiate, sunt completate spațiile libere sau mulțimile. Cerințele le citește învățătorul cu voce tare iar elevii vor scrie doar rezolvarea pe caiete. Sarcina aceasta, de scriere doar a rezolvării pe caiete, este specifică activităților din clasă deoarece, de regulă, cerințele nu sunt scrise pe caietele de de clasă. 

Cele două fișe au intrat deja în rutina activităților matematice desfășurate de noi iar școlăreii le lucrează cu mare plăcere. Prin intermediul acestui material reușesc să îi scot la tablă astfel încât mi-am putut forma o idee pertinentă în legătură cu achizițiile fiecărui școlărel în parte și am putut interveni de fiecare dată când noțiunile nu păreau pe deplin înțelese.

Jucându-ne astfel, temele pentru acasă au devenit o plăcere așa că vă invităm să încercați și voi. Pot fi folosite pentru conștientizarea numerelor iar pe tablă le expun cu ajutorul videoproiectorului.