Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

miercuri, 20 ianuarie 2021

Compunere după model „La săniuș”

 Realizarea unui text creativ reprezintă o adevărată provocare pentru școlărei, cu atât mai mult în condițiile desfășurării orelor online. Ne-am aplecat cu multă atenție și răbdare asupra acestor activități astfel încât, în joacă, cu multă dăruire și atenție la detalii, lucrurile să meargă de la sine. Nu-i vorbă, zăpada căzută zilele trecute ne-a ajutat de minune să ne transpunem în situația sugerată de titlul compunerii noastre. Prin urmare, scenariul lecției noastre a fost următorul:

Am studiat și discutat despre părțile compunerii:



Am analizat/discutat/povestit din propria noastră experiență acordând foarte mare importanță exprimării frumoase, în cuvinte bine alese, astfel încât exprimarea noastră să devină cât mai plastică.



Am reușit să așternem pe hârtie propriile noastre texte creative. Iată câteva dintre cele mai reușite:

                                               La săniuș 

                   De trei zile ninge fără încetare. Dealul s-a acoperit complet cu zăpadă albă și strălucitoare, numai bună pentru săniuș. Împreună cu vecinii mei am luat săniuțele și am pornit pe pârtie.

                   Drumul alunecos ne-a ridicat ceva probleme, dar am reușit să urcăm cu toții în vârful dealului.Cu bucuria primei zăpezi în suflet am hotărât să organizăm o întrecere. Consideram că, în cest mod, ne putem testa săniuțele. Întrecerea ne fascina și, de atâta bucurie, toți aveam obrajii roșii. Țipetele noastre se auzeau în tot satul iar noi eram ca niște bulgărași de zăpadă. La final, toți am ieșit învingători.

    Spre seară ne-am luat cu toții la revedere și ne-am promis că ne vom întâlni a doua zi. Clipele petrecute la săniuș au fost minunate și mi-au umplut sufletul de fericire.

                                                                                               ( Andra C. - clasa a III-a)

La săniuș

          A sosit iarna. Zăpada a căzut cu nemiluita, formând un strat moale și pufos. Pe o asemenea vreme era și păcat să stai în casă, așa că, împreună cu bunul meu prieten și vecin Costel, am luat săniuțele și am pornit spre dealul de la marginea satului.

          Pe coasta înzăpezită am găsit o mulțime de copii la fel de bucuroși ca și noi. Unii făceau oameni de zăpadă, alții se bulgăreau. Era o zarvă de nedescris. Costel a fost cuprins și el de fericirea copiilor, așa că a hotărât să lase săniuța și să se bată cu bulgări. Mie nu prea mi-a convenit acest lucru. Eu aș fi vrut să ne dăm împreună cu sania, ca doi prieteni buni ce suntem.Dar am hotîrât ca fiecare să se simtă bine în felul lui. Costel a plecat cu alți copii, iar eu am rămas pe coastă să mă dau cu sania. dar singur nu mai era la fel de distractiv.Am decis să merg după Costel. M-am strecurat cu greu printre bulgării care zburau în jurul meu.L-am găsit pe Costel plin de zăpadă și roșu la față. I-am spus:

      - Ce faci, te distrezi?

      - Da, dar ar fi fost mult mai distractiv dacă ne jucam împreună.

      Imediat ne-am dat seama că distracția este mult mai bună alături de prietenii cei mai buni. Costel a venit cu mine și ne-am dat cu sania până seara. 

      A fost o zi minunată!

                                                                                                                        (Eric I. - clasa a III-a)

                                                    La săniuș

           Iarna și-a intrat pe deplin în drepturi și peste satul meu s-a așternut zăpada din belșug. Totul este alb iar soarele abia se zărește prin oceanul de ninsoare. Dealul s-a acoperit cu o mantie argintie și este numai bun pentru săniuș.Am hotărât împreună cu prietenii mei să profităm de iarna darnică și să mergem împreună cu săniuțele pe coastă.

          Toți urcăm cu mare bucurie dealul și pornim la vale de parcă zburăm. Eu, fiind cel mai mare dintre toți, am propus să facem un bob. M-am așezat în față, iar prietenii mei, unul câte unul în spate, coboram pe pârtie chiuind de bucurie. Ne-am și răsturnat de câteva ori și așa, tăvăliți în zăpadă, păream niște omuleți de nea veseli și bucuroși. timpul a trecut foarte repede și nici nu ne-am dat seama că se însera. Au venit părinții noștri să ne cheme acasă și abia atunci distracția s-a terminat.

          A fost o zi minunată și cu toții am promis că ne vom revedea la săniuș și în zilele următoare.

                                                                                                                        ( Ciprian T. - clasa a III-a)


                                                                        La săniuș

        A sosit iarna și totul este alb în jur. Derdelușul s-a acoperit cu o plapumă albă de omăt numai bună pentru săniuș. Împreună cu fratele meu am luat nerăbdători săniuțele și am plecat pe dealul din apropiere.

       Sus, în vârful dealului, ne-am întâlnit cu o mulțime de copii la fel de bucuroși ca și noi. Ne-am bucurat nespus când i-am văzut deoarece distracția era în toi. De sus ne luam avânt și coboram  călare pe săniuțele noastre. Eram așa de bucuroși că toți țipam și chiuiam cu mare veselie. La urcare, în joacă, aruncam unii în alții cu bulgări moi de zăpadă. Am organizat și o întrecere de săniuțe. Eu am ieșit învingătoare iar fratele meu s-a gândit să îmi ofere un premiu: ne-am tăvălit prin zăpada moale și pufoasă și am făcut îngeri de zăpadă.

         Seara se lăsa încetișor. Am plecat acasă fericiți și cu amintirea acestei zile în suflet.

                                                                                                                            (Erica D. - clasa a III-a)

                                                                        La săniuș

         Este prima zi din vacanța de iarnă. Noaptea trecută a nins neîncetat și tot satul s-a acoperit cu o plapumă albă de omăt. Bucuroși de asemenea surpriză neașteptată, eu și câțiva prieteni am hotărât să mergem la săniuș.

         Fiecare și-a luat propria săniuță și am pornit pe derdeluș. Am urcat pe coastă hotărâți să ne întrecem. Ajunși în vârful pârtiei, am aliniat săniuțele și, la un semnal, am pornit-o cu toții la vale. Unii s-au răsturnat, alții s-au oprit pe marginea pârtiei, dar în cele din urmă toți am coborât. Imediat, cuprinși de bucurie, am urcat pentru o altă cursă. Întrecerea a continuat până s-a înserat. Toți ne-am considerat învingători.

         A fost o zi minunată pe care nu o vom uita niciodată.

                                                                                                                              (Mario P. - clasa a III-a)

                                                La săniuș

              Este iarnă. Zăpada sclipitoare a acoperit tot satul. Verișorii mei au venit încă de dimineață pe la mine și m-au chemat la săniuș.

              Am plecat cu toții pe deal. M-am bucurat foarte mult când m-am întâlnit și cu noul meu coleg, Claudiu. Am urcat dealul strigând și chiuind de fericire. Imediat am pornit la vale. Viteza săniuțelor ne încânta iar vântul ne făcuse obrajii roșii ca bujorii. Vremea a trecut repede și seara cobora încetișor. Ne-am luat la revedere și am promis că ne vom revedea, în același loc, a doua zi.

              Ce zi minunată a fost la săniuș!

                                                                                                                            (Matei T. - clasa a III-a)

                                            La săniuș

                 Este o zi frumoasă de iarnă. Împreună cu familia și prietenii mei am hotărât să mergem la săniuș.

                Am luat săniuțe, plăci și discuri și am pornit cu toții pe pârtia de la Sătic. Totul în jurul nostru era alb și strălucitor. Brazii erau plini de nea iar bucuria și veselia umplea văzduhul.

                N-am pierdut vremea și am mers cu toții pe pârtie.Săniuțele alunecau foarte repede, unii dintre noi cădeau și se tăvăleau prin zăpadă râzând. Câțiva copii luau lecții de schiuri iar părinții îi supravegheau grijulii. Timpul trecea foarte repede și, după două ore, deja toți eram obosiți și înfometați. Am servit masa la un restaurant elegant, cu specific românesc.

                A fost o zi minunată pe care mi-o voi aminti mereu cu mare drag.

                                                                                                                           (Iulia E. - clasa a III-a)