Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

vineri, 7 septembrie 2018

Prima zi de școală: CUM ORGANIZĂM ACTIVITATEA?

Prima zi de școală debutează, inevitabil, cu emoții atât din partea copiilor cât și a părinților dar și a cadrelor didactice. Întocmirea punct-cu-punct a unui scenariu al acestei zile este necesară cu atât mai mult cu cât, în cele din urmă, în incinta clasei va avea loc o primă întâlnire învățător - elevi - părinți. Este momentul oportun în care părinții școlăreilor pot fi anunțați cu privire la noutățile anului școlar ce abia începe.
Câteva repere - încercate anii trecuți - vor face ca această întâlnire să decurgă firesc și constructiv:

  • Găsiți o soluție prin care școlăreii să aibă o ocupație în timp ce vorbiți cu părinții: o fișă sau carte de colorat sau pur și simplu o foaie albă pe care să deseneze îi va ține concentrați în așa fel încât să puteți discuta cu părinții. 
  • Rugați părinții să noteze numerele personale de telefon: pur și simplu, pe o coală albă, își vor nota numele și prenumele și numărul de telefon. Acest lucru va fi foarte util pe viitor, în situațiile în care veți avea nevoie să contactați părinții.
  • Oferiți părinților pliante care să conțină noutățile anului școlar: structura anului, orarul clasei, numele profesorilor care predau alte materii (religie, limbă străină, educație fizică); perioada stabilită de școală pentru desfășurarea programului „Săptămâna Altfel”, modul de desfășurare al programului, etc. Dezbateți, rând pe rând aceste noutăți cu părinții și punctați-le pe fiecare în parte.
  • Cereți acordul scris din partea părinților ca anumite fotografii sau filmări, ce cuprind aspecte ale activității la clasă,să poată fi folosite cu scop educativ: puteți concepe un acord, deja imprimat, pe care părinții să-l completeze cu datele personale. Astfel veți câștiga timp prețios.Un model poate fi formularul de mai jos:
  • Rugați părinții să vă ofere răgazul necesar pentru a vorbi cu școlăreii. Informați-i asupra timpului când vor putea reveni să îi ia de la școală. Este necesar ca, după o vacanță lungă și plină de peripeții, să petreceți alături de școlărei clipe prețioase. Acum este momentul în care le puteți oferi, în tihnă, micile surprize pregătite anume pentru ei și le veți putea „savura” reacțiile și bucuria. Acordați TOT acest timp școlăreilor, interesați-vă de modul în care și-au petrecut vacanța, întrebați-i ce așteptări au de la noul an școlar. 
Acestea sunt doar câteva idei (repere) pe marginea cărora fiecare învățător își poate realiza propriul scenariu în așa fel încât prima zi de școală să fie, cu adevărat, o zi de neuitat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu