Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

marți, 30 aprilie 2013

Săptămâna Mare - Joi

În Sfânta şi Marea Joi biserica noastră prăznuieşte mai multe evenimente premergătoare momentului răstignirii Mântuitorului Hristos: spălarea picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoşătoarelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire din grădina Ghetsimani şi vânzarea Domnului de către Iuda.

Ritualul spălării picioarelor este o invitaţie la smerenie şi un îndemn de a lua aminte că nu suntem unii mai mari decât alţii. În felul acesta ne dă poruncă să ne smerim unii în faţa celorlalţi, să fim cinstitori şi iubitori ai fraţilor noştri. Iisus face acest gest, chiar ştiind că unul dintre apostolii aceştia, respectiv Iuda Iscarioteanul, avea să-L vândă foarte curând pentru câţiva arginţi.  Apoi, la Cina cea de tai­nă, ultima cină pe care a avut-o împreună cu ucenicii săi înainte de Sfintele Sale Pătimiri, a rânduit ca toate cele pe care le-a făcut El atunci, acolo, să se facă în continuare spre pomenirea Lui. Astfel, luând pâine în sfin­tele, preacuratele şi fără de prihană mâinile Sale a sfinţit, a binecuvântat, a frânt şi a dat ucenicilor Săi zicând: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor. Asemenea şi paharul după cină zicând: Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu, al legii celei noi care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei 26, 26-27).
                                                                   Tadiții în Joia Mare
  • Se vopsesc ouăle
  • Gospodinele pregătesc borțul care nu se va strica niciodată
  • Până miercuri, inclusiv, bărbații se mai pot ocupa de treburile câmpului, dar începând din Joia Mare își vor ajuta nevestele în gospodărie, pe lângă casă
  • Fiecare familie duce colaci, vin, miere, prescuri la biserică pentru a fi împărțite celor săraci
  • Conform tradiției, în noaptea de dinaintea Joii Mari se deschid mormintele și morșii vin pe la casele lor
  • În Jia Mare se pregătesc bucate alese spefice: cozonacul cu nucă, pasca
  • Nu se mai bat clopotele la biserici, ci doar toaca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu