Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

duminică, 28 iulie 2013

Cum se realizează un rezumat?

Pentru ca un rezumat să respecte întocmai cerințele întocmirii acestuia, trebuie avute în vedere câteva repere. Am întocmit o listă cu aceste repere care, dacă sunt respectate, vă vor ajuta în întocmirea propriilor voastre rezumate/povestiri. Citiți-le cu atenție, respectați-le și roadele muncii voastre nu vor întârzia să apară:
                                            Cum relizăm rezumatul lecturii?



Rezumatul este compoziţia în care se prezintă concis (scurt şi cuprinzător) succesiunea întâmplărilor dintr-o naraţiune.

Vizită, I.L.Caragiale(povestire)

Iată un rezumat succint, care prezintă pe scurt evenimentele redactate de autor, în ordinea în care acestea s-au întâmplat.
                                                               VIZITĂ
                                                            (povestire)


 Naratorul face o vizită Mariei Popescu de Sfântul Ion şi aduce fiului doamnei o minge. Mama vorbeşte despre atenţia pe care o acordă educaţiei copilului, motivându-şi astfel absenţa de la teatru şi de la petreceri.

Vizită- de I.L.Caragiale

Cu umor și un talent deosebit, autorul prezintă în schița ”Vizită” efectele dezastruoase ale răsfățului exagerat aplicat în educația copilului. Textul provoacă zâmbetul cititorului, dar cuprinde și situații pline de învățăminte și profunzime, așa cum sunt toate textele semnate de I. L. Caragiale.
                                                                    VIZITĂ
                                                                                de I.L.Caragiale

M-am dus de sf. Ion să fac o vizită doamnei Maria Popescu, o veche prietenă, ca s-o felicit pentru onomastica unicului său fiu, Ionel Popescu, un copilaș foarte drăguț de vreo opt anișori. N-am voit să merg cu mâna goală și i-am dus băiețelului o minge foarte mare de cauciuc și foarte elastică. Atențiunea mea a făcut mare plăcere amicei mele și mai ales copilului, pe care l-am găsit îmbrăcat ca maior de roșiori în uniformă de mare ținută.

Bubico, I.L.Caragiale(povestire)

”Bubico” este o schiță al cărei autor este I.L.Caragiale. A fost publicată în ”Moftul român” la data de 29 aprilie 1901, dar și în volumele ”Momente” - 1901, și ”Momente, schițe amintiri” în anul 1908.

                                                                       BUBICO
                                                                      (povestire)


În câteva minute,pleacă trenul.Autorul acestei povestiri,aleargă la casa de bilete,apoi pe peron spre tren,şi,în sfârşit ajunge în vagon.Aici găseşte un compartiment mai comod în care se află deja o damă,ce era însoţită de un căţel lăţos,plin de funde,de panglici roşii şi albastre.

Bubico, I.L.Caragiale

Caragiale este recunoscut pentru umorul său evident. În scrierile sale pamfletează cu haz defectele oamenilor, determinând cititorul la reflecție profundă.

                                                                      BUBICO
                                                                                           de Ion Luca Caragiale


Nouă ceasuri şi nouă minute... Peste şase minute pleacă trenul. Un minut încă şi se-nchide casa. Repede-mi iau biletul, ies pe peron, alerg la tren, sunt în vagon... Trec de colo până colo prin coridor, să văz în care compartiment aş găsi un loc mai comod... Aci.