Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

duminică, 1 decembrie 2013

Tradiții de Moș Nicolae

Moș Nicolae, ca toate sărbătorile de iarnă, este pe placul tuturor: copii sau adulți. Copiii gustă cu toată încântarea din surpriza cadourilor primite în ghetuțe, adulții își amintesc de perioada când erau și ei copii, și asta nu poate fi decât un moment de încântare și fericire. Există însă câteva curiozități în legătură cu această mare sărbătoare:



Știați că….
·    Nuielușa pusă de Moș Nicolae în ghetuțele celor mici trebuie să fie din măr? Aceasta, pusă în apă, înflorește până în ziua de Crăciun
·    Legenda florii de măr apare în colindul „Florile dalbe, flori de măr”?
·    Moșul sosește din cele mai îndepărtate zări, cărare pe un cal alb? El este cunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor orfani, al văduvelor și al fetelor sărace.
·    În unele zone din țară copiii obișnuiesc să lase afară apă și morcovi pentru calul lui Moș Nicolae?
·    Despre viaţa Sfântului Nicolae au rămas puţine informaţii scrise. Cel mai vechi text cunoscut în care îi este prezentată viaţa este un manuscris grecesc din secolele V – VI. Alte texte au fost scrise mult mai târziu, în greacă şi în slavonă, iar în vestul Europei viaţa Sfântului a fost cunoscută mai ales prin varianta prezentată în Legenda aurea, opera pe care Jacques de Voragine a scris-o, în limba latină, în secolul al XIII-lea.
·     Unii cercetători cred că s-au amestecat, în unele manuscrise, şi minuni făcute de alţi sfinţi, pentru că vechile texte s-au păstrat dintr-o vreme în care oamenii scriau greu.
·    Din smerenie, Sfântul Nicolae a încercat întotdeauna să-şi ascundă faptele bune şi minunile pe care Domnul le făcea pentru rugăciunile sale. Dar pentru oamenii credincioşi nu exactitatea întâmplărilor povestite contează, ci ajutorul pe care Sfântul l-a dat şi îl dă în continuare celor aflaţi în nevoie. Şi, în aceste întâmplări, oamenii evlavioşi au găsit deseori mângâiere şi nădejde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu