TEMA: Poezia „Creion” face parte din volumul „Stihuri noi”, în care autorul Tudor Arghezi descrie cu încântare un tablou din natură respirând liniște și lumină, frumusețe și echilibru.
TITLUL: Grădina se conturează ca un spațiu privilegiat pentru poet în care acesta poate scrie uimit de frumusețea fără seamăn a naturii. Sub vraja naturii creionul său aleargă mai repede pe hârtie, poetul schițează încercând să creioneze cu gingășie minunile universului din preajma sa.
UNIVERSUL POEZIEI: Spațiul prinde contur sub forma unei grădini miraculoase - „În grădina în care scriu” -, care-și revarsă tainele sub privirea încântată a poetului. Sub lumina blândă a soarelui- „Cerne aur argintiu”-, florile s-au trezit, iar fluturii zboară asemenea unor flori plutitoare. Această oază de liniște și frumusețe prinde viață, se însuflețește sub lumina soarelui, astrul, personificat, „cerne aur argintiu” din „tipsia” sa incandescentă -„ca de jar”- „spânzurată-ntr-un arțar”. Iese în evidență metafora de o mare plasticitate „aur argintiu” asociată cu un epitet sugerând razele aurii ale soarelui. Cea de-a doua metaforă „tipsie ca de jar” în care se topește o comparație „ca de jar”, aduce un plus de strălucire tabloului, în care soarele apare ca un disc incandescent agățat parcă de crengile unui arțar. Florile apar și ele personificate, „trezite” de lumina strălucitoare a dimineții.
Universul grădinii este schițat prin câteva elemente plastice: „arțarul”, „florile”, „răzoarele”. În acest spațiu vrăjit, printr-o metaforă de o mare prospețime imagistică, fluturii încep să zboare împrumutând ceva din culoarea și gingășia florilor grădinii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu