Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Puiul - rezumat

Ideile principale, dar și un rezumat pe scurt al lecturii „Puiul” de Ion Alexandru Brătescu Voinești:



Ideile principale care se desprind din aceasta naratiune sunt urmatoarele:

1.      Prepelita intoarsa din tarile calde are sapte pui, pe care ii ingrijeste cu dragoste.

2.      Puiul cel mare, neascultator, a fost prins de un flacau si eliberat.

3.      Cu timpul, mama a inceput sa-si invete puii sa zboare.

4.      Un vanator primejduieste viata puilor si prepelita il indeparteaza.

5.      Puiul cel mare este ranit la o aripa.

6.      Prepelita isi da seama ca puiul cel mare este pierdut.

7.      Vremea se raceste, iar puiul sufera din cauza ranii.

8.      Prepelita se hotaraste sa-si salveze puii sanatosi de frigul iernii apropiate.

9.      La marginea lastarului, puiul ranit moare.

Naratiunea incepe cu momentul sosirii prepelitei, venita de departe, tocmai din Africa, sfarsita de oboseala, intr-un lan de grau. Aici, de indata ce-si recapata fortele, isi cladeste cu grija cuibul, pe care il asaza mai sus, ca sa nu i-l inece ploile". Cu aceeasi dragoste nemarginita. prepelita-mama isi cloceste ouale, pentru ca nu cumva vreo picatura de ploaie sa i le atinga. Prepelita va scoate sapte puisori, imbracati cu puf galben", parca erau sapte gogosi de matase". De indata ce se fac mai marisori, prepelita-mama le ofera puilor adevarate lectii de comportament, invatandu-i cum sa-si caute hrana, cum sa se ascunda de vanatori si, mai ales, cum sa zboare, prega-tindu-i astfel pentru lunga lor calatorie ce avea sa inceapa odata cu venirea toamnei.

Drama prepelitei se declanseaza atunci cand cel mai mare dintre pui, neascultator. in loc sa stea pitulat cum i se spusese, zboara in bataia alicelor trase de un vanator si este ranit la o aripa.

Durerea prepelitei la vederea puiului suferind este fara margini. Sfasietor este momentul in care prepelita trebuie sa ia decizia de a-si salva ceilalti pui, plecand in tarile calde, caci altfel acestia riscau sa moara la venirea iernii. Ea ar fi vrut sa se rupa in doua: sa poata pleca cu puii sanatosi si, in acelasi timp, sa ramana cu puiul ranit. Prepe-lita-mama, J ara sa se uite inapoi, ca sa nu-si slabeasca hotararea", isi ia zborul.

Povestirea, insorita de un moto sugestiv (Sandi, sa asculti pe mamica!"), are o profunda valoare educativa si moralizatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu