Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

sâmbătă, 15 octombrie 2016

Războaiele daco- romane

La ora de istorie vom vorbi despre războaiele daco-romane, bătălii celebre despre care istoricii povestesc cu mândrie și admirație și în zilele noastre.

Schița lecțieiRăzboaiele  daco – romane


            Știind că Dacia este o țară bogată, cu un popor vrednic, Traian s-a pregătit ca să o poată cuceri. Decebal, alături de dacii lui, trecea adesea Dunărea, în special iarna, pe gheață, și ataca Imperiul Roman. De multe ori aceste ciocniri s-au terminat cu victoria dacilor.
            În preajma anilor 100, de-o parte și de alta a Dunării, se înfruntau două popoare: dacii și romanii, conduși de doi bravi conducători: Decebal și Traian.
            Cauzele celor două războaie:
  • Roma considera regatul dac o puternică amenințare;
  • Imperiul Roman se confrunta cu serioase probleme financiare;
  • Poziția strategică a Daciei.
Pregătirea războiului:
Împăratul Traian s-a pregătit îndelung pentru marea bătălie de cucerire a Daciei. A adus la Dunăre soldați înarmați cu săbii, sulițe, arcuri, cu platoșe și coifuri de bronz. Ei foloseau în luptă mașini pentru aruncat pietre și berbeci pentru spargerea zidurilor și a porților cetăților.
La rândul său, Decebal a înțeles foarte bine primejdia care-i amenința regatul. El a întărit armata și a căutat aliați ca să-l sprijina în luptă.
Desfășurarea
În anul 101 Traian a trecut Dunărea și a înaintat spre Sarmizegetusa. Decebal, alături de armata sa, îl aștepta în munți. O sângeroasă bătălie s-a dat la Tapae care s-a încheiat cu victoria romanilor. În urma înfrângerii, Decebal a cedat o parte din Banat și Oltenia, încheind pace cu romanii.
Pacea a durat trei ani. Traian l-a desemnat pe marele arhitect Apollodor din Damasc să construiască un pod peste Dunăre, la Drobeta – Turnu Severin. Peste acest pod Traian intenționa să trecă mai ușor Dunărea cu armata sa.
În anul 106 romanii veneau din nou în Dacia cu gândul să o cucerească. Dacii s-au opus vitejește armatei romane. Totuși, după un îndelung război sângeros, în anul 106 Traian cucerește Dacia.
Concluzii și urmări:

Cucerirea Daciei a reprezentat o mare victorie a romanilor, dar și a Împăratului Traian. El a declarat 123 de zile de sărbătoare în Imperiul Roman. Victoria sa împotriva dacilor i-a adus admirația și sprijinul multor alți oameni. În următorii ani, Împăratul Traian continuă luptele de cucerire, realizând cea mai mare întindere din istoria Imperiului Roman.
Surse: Manual de istorie - editura Didactică și Pedagogică, 1997
World Wide Romania.comAICI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu