Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

joi, 8 februarie 2018

Inimioare, flori și...adunări (activitate integrată de Sf. Valentine)

Se apropie Sf. Valentine și, deși nu este o sărbătoare înscrisă neapărat în tradiția românească, merită să o aducem în prim-planul preocupărilor noastre întrucât ne dă ocazia să evidențiem dragostea, respectul și aprecierea care le simțim pentru persoanele dragi.

Ne aplecăm și noi cu dragoste asupra activităților desfășurate la clasă și aducem în prim-plan cel mai utilizat simbol al iubirii: inimioara roșie. Pentru început îmi voi surprinde școlăreii cu o temă neașteptată: le voi înmâna câte o coală albă pliată sub forma unei felicitări și îi voi ruga să realizeze, prin desen, o felicitare pentru o persoană dragă. Sunt sigură că voi identifica, printre flori, fluturi sau ponei, simbolul căutat: inima. Pornind de la creațiile lor, voi introduce următoarele activități:

  • Comunicare în limba română: putem scrie, pe caietul dictando, câte un rând cu fiecare literă ce alcătuiește cuvântul „INIMA”/ „INIMĂ”. Formăm și scriem la tablă, cu ajutorul literelor mari și mici de tipar, cuvântul „INIMA”. Citim propoziții: Eu am o inimă mare./ Mama are o inimă minunată./ Inima mamei e minunată. etc.
  • Matematică și explorarea mediului: Școlăreii vor deschide „cutia surprizelor” din care, fiecare, va alege o inimioară. O vor observa cu atenție și vor constata: inimioarele au bulinuțe, în interior este scrisă o operație matematică,  pe verso găsim rezultatul. Vom regăsi fiecare rezultat de 4 ori în așa fel încât putem forma echipe și fiecare școlărel va scrie operația metematică în rubrica destinată echipei sale (echipele sunt desemnate, sub formă de tabel, la tablă iar fiecare școlărel va scrie operația matematică în rubrica sa).





  • Arte vizuale: Vom învăța să confecționăm inimioare secrete: fiecare școlărel va confecționa patru inimioare pe care le vom lipi sub forma unei flori iar în interior vom desena/scrie mesaje secrete: SĂRUT; RESPECT; INIMA; MINUNAT.
Inimioarele sunt foarte ușor de confecționat și cred că școlăreii se vor descurca de minune. Pașii ce trebuie urmați sunt evidențiați în fotografiile următoare:
  • PASUL 1: O coală se pliază vertical pe jumătate și se taie orizontal (linia continuă):
  • PASUL 2: Se vor obține două jumătăți egale necesare pentru confecționarea a două inimioare:

  • PASUL 3: Se pliază colțurile spre linia de mijloc( aceasta va fi evidențiată prin pliere):
  • PASUL 4: Vom desena discret, cu creionul, o inimioară, pe care o vom decupa:


  • PASUL 5: Vom confecșiona alte trei inimioare, vom scrie/desena un mesaj secret și le vom lipi sub forma unei flori minunate:






  • NOTĂ: Modelele alese sunt cele pe care le-am folosit în confecționarea inimioarelor cu exerciții matematice. Școlăreii vor confecționa inimioare simple, colorate în diverse culori, după bunul lor plac și vor scrie în interior mesaje pentru cineva drag. Dacă se consideră că școlăreii nu se descurcă să parcurgă toate etapele, vor primi coli gata pliate și desenate pe care le vor decupa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu