- Dio Cassius, descriindu-l pe Decebal, spunea: ”Era priceput în ale războiului și iscusit la faptă; știind când să năvălească și când să se retragă la timp, meșter în a întinde curse, viteaz în luptă, știind a se folosi cu dibăcie de o victorie și a scăpa cu bine dintr-o înfrângere; pentru care lucruri a fost mult timp pentru romani un potrivnic de temut.” Acest portret entuziast se putea referi numai la o personalitate excepțională.
- Regele Decebal s-a născut între anii 55-60 e.n., ca fiu al regelui dac Scorillo. Talentul său militar îl ridică în scurt timp în fruntea armatei iar când unchiul său Diuras Diurpaneus ajunge prea bătrân îi ia locul bine meritat în fruntea poporului geto dac în anul 87e.n., cu ocazia ofensivei împăratului roman Domitian. Zbuciumata domnie a regelui dac durează până în anul 106 când, deși învins, nu este îngenuncheat, el curmându-și viața pentru a nu ajunge viu în mâinile dușmanilor săi.
- Încă din primul an de domnie, Decebal se confruntă cu o situație dificilă: romanii organizează prima campanie de cucerire a Daciei. Bătălia are loc la Tapae și se încheie cu victoria lui Deacebal. La un an însă, tot la Tapae, Decebal pierde lupta în fața armatei condusă de Ttius Iulianus. Decebal se vede nevoit să încheie o pace avantajoasă cu împăratul Domitian. Au urmat 12 ani de pace, timp în care Decebal și-a întărit armata.
- Confruntările dintre daci și romani au reînceput în anii 101-102. Decebal pierde bătălia și se vede nevoit să încheie o pace zdrobitoare cu romanii. Tratatul încheiat prevedea ca Decebal să dărâme zidurile cetăților, să cedeze o serie de teritorii și să renunțe la politicile externe.
- Al doilea mare război are loc între anii 105-106. Ăn ciuda rezistenței dacilor, războiul se încheie de asemenea cu victoria romanilor. Cetatea Sarmisegetusa este distrusă iar Decebal se retrage în munți. Ca să nu cadă pradă în mâinile romanilor, el se sinucide.
sâmbătă, 13 iulie 2013
DECEBAL
O altă figură marcantă a istoriei țării noastre este Decebal. Sub conducerea sa Dacia cunoaște o puternică înflorire și dezvoltare. Deși Dacia lui Decebal nu mai este atât de întinsă ca în timpul domniei lui Burebista, totuși înglobează majoritatea triburilor dacice, celelalte fiind aliate. Capitale Daciei era la Sarmisegetusa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu