Una dintre cele mai controversate figuri din istoria țării noastre este, fără îndoială, Vlad Țepeș, numit și Vlad Dracul. Acest nume i-a adus o dată în plus notorietate. De fapt numele de ”Dracul” provine de la tatăl său care fusese investit cu ordinul dragonului, ordin ce avea ca principal scop apărarea creștinismului. Și Vlad a fost investit cu acest ordin, dar pentru scurtă perioadă, acesta fiindu-i ulterior retras.
- În iarna anului 1436, Vlad Dracul a devenit domn al Țării Românești și s-a stabilit la Curtea Domnească din Târgoviște. Vlad și-a urmat tatăl și a trăit acolo șase ani. Din motive politice, atât Vlad cât și fratele său Radu cel Frumos au fost ceruți ca ostatici la turci de sultanul Murad al II lea. Acestă perioadă a jucat un rol important în ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat în 1447, când tatăl său a fost asasinat de un rival la tron, Vladislav al II lea. Vlad află și de moartea fratelui săi mai mare, Mircea, torturat și îngropat de viu de boierii răzbunători. Împotriva acestora va aplica Vlad primul act al său de răzbunare. Pe boierii mai bătrâni i-a tras în țeapă, iar pe ceilalți i-a forțat să străbată pe jos distanța Târgoviște Poenari unde i-a pus să contruiască o fortăreață.
- În anul 1459 Țepeș refuză să mai plătească tribut turcilor.Sultanul Mahomed al-II-lea, surprins peste măsură de această sfidare evidentă a domnitorului, vine în țară în fruntea unei armate uriașe. În aceste condiții, Țepeș aplică tehnica hărțuirii. pustiește pământul, otrăvește fântânile, trupele plecate după hrană sunt atacate. Astfel, oastea turcească, înfometată și speriată, înainta prin Țara Românească.
- A urmat puternicul atac al lui Vlad, din noaptea 16-17 iunie 1462, care a demoralizat și mai mult oastea turcească, atac despre care vorbesc toate izvoarele istorice.
- A urmat o perioadă foarte tulbure pentru istoria Țării Românești. Vlad, alături de Radu cel Frumos, depuneau eforturi de a-și elimina adversarul. Vlad dorea continuarea luptei antiotomane. Fratele său era adeptul stabilirii unei relații de prietenie cu sultanul. În aceste condiții, boierii sunt de partea lui Radu cel Frumos. Vlad este părăsit de cea mai mare parte a boierilor, dar avea o oaste destul de numeroasă. Se pare că a obținut chiar și o victorie împotriva adversarilor săi.
- În anul 1462 Vlad merge în Transilvania pentru a se întâlni cu aliatul său Matei Corvin. Dorea sprijinul acestuia în lupta sa cu turcii. Matei Corvin se decide să schimbe planul inițial. El era conștient de situația dificilă din Țara Românească și renunță să-l sprijine pe Vlad. Se pare că la această decizie a contribuit și o presupusă scrisoare către sultan în care un domnitor român ăși cerea iertare și-și oferea sprijinul în lupta împotriva oștilor maghiare. Drept urmare a tuturor acestor lucruri, Vlad nu numai că nu obține sprijinul lui Matei Corvin, dar este și întemnițat sub acuzația de trădare. El va sta în temnița de la Vișegrad timp de 12 ani.
CÂTEVA DATE DESPRE VLAD ȚEPEȘ:
- A fost căsătorit de cinci ori și a avut cinci copii:patru băieți și o fată ( Radu, Vlad, Mihnea I cel Rău, Zaleska)
- Porecla de ”Țepeș” i-a fost atribuită în urma crudului său obicei de a pedepsi nelegiuiții prin tragere în țeapă.
- Vlad a fost recunoscut ca prinț al Valahiei pentru a treia oară în anul 1475, dar a fost asasinat în 1476
- Mult timp s-a crezut că domnitorul este înmormântat la Mănăstirea Snagov din București, dar oasele găsite acolo s-au dovedit a fi de cal
- Istoricul Constantin Razachievici este de părere că voievodul este înmormântat la mănăstirea Comana
- A fost văr cu Ștefan cel Mare și nepot al lui Mircea cel Bătrân
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu