Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

luni, 9 mai 2016

Textul creativ cu început dat


De data aceasta școlăreii au avut de înfruntat o adevărată provocare: scrierea unei compuneri cu început dat. Introducerea, dar și planul compunerii este prezentat, în detaliu, în Manualul de limba și literatura română - Partea a II-a, ed. Ars Libri (pag. 40):

                                     Titlul...

  • Introducere:Auraș Poznaș și Rică Iepurică sunt doi iepurași veseli și ambițioși. Într-o dimineață de primăvară s-au gândit să ducă daruri copiilor de Paște, dar fiecare are altă idee.
  • Cuprins: Auraș Poznaș și Rică Iepurică vor să fie distribuitori de cadouri. 
  •                Auraș Poznaș vrea să distribuie jucării copiilor.
  •                Rică Iepurică propune ca daruri cărți cu poezii.
  •                Bunicul Iepuroi îi împacă și stabilește sarcina fiecăruia.
  • Încheiere: Cei doi iepurași au adus multe bucurii copiilor.
Școlăreii au anlizat mai întâi, cu foarte mare atenție, planul compunerii și succesiunea evenimentelor. Ei au propus, cu mare creativitate, titluri potrivite pentru compunere, apoi au dezvoltat, oral, fiecare idee în 2 - 3 propoziții. Pentru a evita repetiția (care știm că este foarte deranjantă într-o compunere), au găsit cuvinte cu sens asemănător pentru: copii (prichindeii, micuții); daruri (cadouri, surprize); a dărui (a oferi, a distribui). După aceste discuții preliminare, școlăreii au pornit bucuroși la treabă.
Iată câteva din compunerile noastre:


Cearta iepurașilor
(compunere)

               Auraș Poznaș și Rică Iepurică sunt doi iepurași veseli și ambițioși. Într-o dimineață de primăvară s-au gândit să ducă daruri copiilor de Paște, dar fiecare are altă idee.
            Auraș Poznaș vrea să dăruiască micuților cât mai multe jucării frumoase… atât de frumoase încât să îi uimească pe toți. Iepurașul, de când se știa el pe această lume, nu-și dorea nimic altceva decât să vadă toți copiii fericiți. Rică Iepurică însă are altă propunere: el se gândește să dăruiască tuturor copiilor câte o carte. Astfel, micuții curioși vor avea o minunată ocazie de a citi. Vedeți voi, Rică Iepurică știe cât de important este să citești…
Și uite așa, pentru că aveau propuneri diferite, cei doi iepurași se luară la ceartă. Fiecare considera că darul lui este cel mai potrivit și trebuie oferit copiilor. Dar cearta lor nu ținu mult pentru că i-a auzit Bunicul Iepuroi. Înțelegând motivul ciondănelii, el i-a sfătuit pe cei doi nepoței ai săi să distribuie fiecărui copil câte o carte și câte o jucărie.
            Chiar în ziua de Paște cei doi iepurași au împărțit cadourile iar copiii au fost foarte fericiți.
            Astfel, cei doi iepurași veseli și ambițioși au adus multe bucurii copiilor. Din acel moment ei au continuat să se înțeleagă foarte bine și nu s-au mai certat niciodată.
Elev: Silviu, clasa a III-a
                                                       Auraș Poznaș și Rică Iepurică
(compunere)

               Auraș Poznaș și Rică Iepurică sunt doi iepurași veseli și ambițioși. Într-o dimineață de primăvară s-au gândit să ducă daruri copiilor de Paște, dar fiecare are altă idee.
            Auraș Poznaș știa foarte bine că toți copiii adoră jucăriile, așa că s-a gândit ca de acest Paște să încânte copiii cu cele mai frumoase jucării. Rică Iepurică nu a fost deloc de acord cu această idee. El dorea să dăruiască prichindeilor cărți cu poezii. El știa foarte bine că, în zilele ploioase, copiii adoră să-și petreacă timpul citind. Și cum prognoza meteo pentru săptămâna de vacanță anunța ploaie, cărțile erau un cadou numai bun. Tot discutând ei doi despre ce cadou ar fi cel mai potrivit, s-a iscat o ceartă în toată regula. Auraș Poznaș susținea că ar trebui să ofere jucării, Rică Iepurică o ținea una și bună cu ideea de a dărui cărți. Tot contrazicându-se și certându-se, cei doi iepurași s-au întâlnit cu Bunicul Iepuroi. Imediat ce l-au văzut, iepurașii au alergat într-un suflet la el și i-au povestit motivele pentru care nu reușeau să ajungă la o concluzie. Bunicul Iepuroi i-a ascultat cu mare atenție, apoi i-a sfătuit să se calmeze și le-a stabilit fiecăruia o sarcină potrivită. Astfel, Auraș Poznaș trebuia să meargă la preșcolarii de grădiniță și le va împărți jucării, iar Rică Iepurică va merge la elevii clasei a III-a unde va dărui fiecăruia câte o carte.
            Auraș Poznaș și Rică Iepurică au fost foarte fericiți când au auzit propunerea Bunicului Iepuroi. În Sfânta zi a Paștelui ei au reușit să bucure o mulțime de copii și nu s-au mai certat niciodată.
Elev: Sebastian, clasa a III-a

2 comentarii: