Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

vineri, 8 aprilie 2016

Joc pentru scrierea creativă (I)

Jocul constă în găsirea unor legături inedite, cât mai diverse, între o serie de cuvinte care, aparent, nu au nimic în comun. Astfel, imaginația copiilor este stimulată și se dezvoltă treptat, în mod firesc.
 Puteți cere elevilor d-voastră să rostească, aleatoriu, un număr de 3-4 cuvinte pe baza cărora să compună scurte texte, din patru – cinci propoziții.Puteți să le dați și un timp-limită. Noi am numit astfel de exerciții-joc „Textul în cinci minute” deoarece elevii aveau ca timp o perioadă de 5 minute pentru a scrie textul, după care citeau cu voce tare colegilor textul realizat de ei.
    Școlăreii au fost foarte încântați de acest joc pe care îl vom repeta, cu siguranță, și cu alte ocazii. 
    Iată ce au reușit să „inventeze”, în cele cinci minute, pornind de la trei cuvinte:


·         Tren, vrăbiuță, nai:
Ana: Un tren trecea pe calea ferată. Un băiat din tren a început să cânte la nai, dar mecanicul i-a atras atenția și a oprit trenul. Atunci la fereastra trenului apăru o vrăbiuță care ciripea. Mecanicul a alungat și vrăbiuța, apoi a pornit trenul. Cred că mecanicul  nu prea iubea muzica.

Sebastian: Era odată o vrăbiuță care cânta așa de minunat de parcă ar fi cântat la nai. Ea avea cuibul lângă o gară. Uneori, pe acolo trecea un tren personal. Mecanicul trenului o hrănea cu firimituri de pâine iar vrăbiuța le mânca îndată.

Simona: O vrăbiuță îi spuse papagalului lui Matei:
-          Nu cumva astăzi are Matei concert la nai?
-          Ba da.
Auzindu-i, Matei s-a grăbit să exerseze un cântec. Spre locul concertului Matei a mers cu un tren de persoane. El a ajuns chiar la timp și a cântat minunat.

Iulian: Un tren ajunge într-o gară. Din el coboară un om care începe să cânte la nai. Deodată își făcu apariția o vrăbiuță. Ea era încântată de sunetele naiului și a început să ciripească de bucurie.


·         Ursul, avion, a câștigat:

Sebastian: Ursul s-a trezit odihnit din hibernare. Ieșind din bârlog, el s-a uitat pe cer să vadă dacă vine ploaia. Era o zi frumoasă, cu cer senin și nu se vedea nici un nor. Apoi a plecat în căutare de miere. A găsit un roi de albine și le-a cerut puțină miere. Albinele nici nu au vrut să audă și l-au refuzat. Tocmai atunci trecea pe sus, pe cerul senin, un avion. Atunci ursul le-a arătat  avionul și le-a spus că este o pasăre care le va fura mierea. Albinele au plecat toate să prindă pasărea. Astfel ursul a câștigat toată mierea albinelor.

Teodora: Din aeroport a decolat un avion care parcurgea o cursă specială. El transporta în Antarctica un urs polar adult care a câștigat dreptul la libertate. Ursul se va simți minunat alături de alți prieteni asemănători lui.


Răzvan: În pădurea deasă trăia un urs foarte bătrân. Într-o zi lângă bârlogul ursului s-a prăbușit un avion. Ursul s-a rănit foarte grav. El s-a luptat să scape cu viață și a câștigat, deci trăiește și astăzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu