Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

luni, 3 octombrie 2016

Strămoșii noștri: DACII

Este foarte important ca un popor să-și cunoască trecutul, pentru a putea trăi prezentul și a-și asigura viitorul.
De aceea considerăm că este foarte important să acordăm o lecție completă dacilor, istoriei lor, să vorbim despre caracterul lor neînfricat. În susținerea discuțiilor noastre vom viziona și secvențe din filmul documentar „Tracii istorie ascunsă” al lui Daniel Roxin - filmul este excelent dar cuprinde multe amănunte istorice pe care școlăreii nu le pot asimila.

                                 Strămoșii noștri - dacii

                                                       Schiță de lecție

        Cu peste două mii de ani în urmă, în ținuturile României de astăzi trăiau dacii. Țara lor se numea Dacia și era o țară bogată, frumoasă și prosperă.
        Dacii erau oameni viteji și mândri. Bărbații erau voinici, cu părul blond și ochii albaștri. Dacii de rând purtau părul retezat pe frunte și lăsat în plete pe spate, iar cei înstăriți purtau căciuli rotunde de lână. Îmbrăcămintea dacilor este asemănătoare cu actualul port popular: cămașă lungă legată la brâu, ițari strânși pe picior și opinci. Iarna purtau cojoace sau sumane de lână. Bărbații daci erau recunoscuți pentru priceperea lor în agricultură, creșteau animale, se ocupau cu creșterea albinelor, scoteau metale din munți.
      Femeile dace erau înalte și zvelte, își strângeau părul în coc și purtau pe cap marame țesute chiar de ele. Ele îmbrăcau în cămăși lungi, cusute cu flori.
      Dacii erau oameni credincioși și se închinau zeului cerului și al pământului - Zamolxis. Se spune că dacii erau așa de neînfricați că nu se temeau de nimic - doar de cer, să nu cadă pe ei.
     Capitala Daciei era la Sarmizegetusa.
     Burebista ( 82 - 44 î.Hr) este regele dac care reușește să unească triburile dace într-un singur stat puternic. Astfel Dacia putea lupta împotriva popoarelor care-i râvneau bogățiile.
     Al doilea mare rege dac este Decebal (87 - 106). El era recunoscut pentru vitejia sa. Sub conducerea lui Decebal, Dacia a purtat importante războaie cu Imperiul Roman. În cele din urmă, învins, Decebal s-a retras în munți și s-a sinucis, dorindu-și să moară ca un erou.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu