Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

duminică, 14 ianuarie 2018

Joc matematic cu zar și cifre

În primele zile după vacanța de iarnă atmosfera din cadrul activităților de matematică va fi dezmorțită prin învățarea unui joc foarte plăcut. Încă nu i-am găsit un titlu dar, cu siguranță, voi reuși să îi găsesc o denumire cu ajutorul școlăreilor.

Frumusețea jocului este că poate fi adaptat în funcție de sezon, jetoanele folosite pentru acoperirea cifrelor putând fi imagini cu oameni de zăpadă, sănii, reni, flori, fluturi, steluțe etc.
Pentru a ne juca avem nevoie de:

  • tabla de joc: aceasta reprezintă cifrele de la 1 la 6, fiecare cifră fiind reprezentată de câte două ori (ordinea nu contează, aceasta fiind oarecum aleatorie);
  • un zar;
  • jetoane pentru ascunderea numerelor. Avem nevoie de 16 jetoane pentru fiecare jucător.
Jocul poate fi jucat în echipe de 2,3,4 jucători. Un jucător primește o tablă de joc, 16 jetoane și echipa primește un zar.
Jucătorii dau cu zarul, pe rând. Cel care obține cel mai mare număr va începe jocul. Se continuă în ordinea acelor de ceasornic.
Primul jucător dă cu zarul și acoperă cele două cifre reprezentate de numărul punctelor. Urmează al doilea, al treilea, al patrulea jucător. Dacă zarul indică un număr deja „acoperit” se trece mai departe fără ca jucătorul să acopere alt număr. Câștigă jucătorul care a acoperit primul toate numerele.

Modelul de tablă de joc la care ne-am gândit noi este următorul:
Avem și o tablă fără cifre pe care se pot scrie cifrele de la 1 la 6 cum vreți, cu condiția să fie câte două cifre din fiecare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu