Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

joi, 27 iunie 2013

Cum alegem numele copilului?

Se știe că numele, așa cum ne este dat și-l purtăm toată viața, are o semnificație anume. Unii cercetători chiar afirmă că numele nostru are o puternică influență asupre destinului pe care un copil îl va urma. Tocmai de aceea numele pe care îl dăm unui copil în calitate de părinți este departe de a fi un lucru banal. Copilul va purta acest nume toată viața, și ca adult, și trebuie ales cu grijă. Câteva sfaturi utile vă vor ajuta să vă hotărâți:

  • Nu selectați numele la întâmplare, acesta s-ar putea să nu mai fie pe placul d-voastră mai târziu;
  • Ca părinți, decizia numelui copilului vă aparține;
  • Rostiți cu voce tare numele și prenumele împreună, pentru a vă da seama de rezonanța pe care o capătă astfel rostite;
  • Acordați o mare atenție inițialelor! S-ar putea ca acestea să vă conducă la ceva nu tocmai plăcut (de exemplu Toma O. Nicolae Theodor= T.O.N.T.)
  • Evitați ca numele să rimeze cu anumite cuvinte nu tocmai plăcute;
  • Gândiți-vă la eventualele diminutive ale numelui și dacă vă plac;
  • Ortografia specială a unor nume ar putea da naștere unor serioase ambiguități mai târziu;

O listă de nume, însoțită de semnificația acestora, v-ar putea ajuta să vă decideți, dar să și creați o poveste a numelui copilului d-voastră:
NUME DE FETIȚE: Roxana=răsărit de soare; Marta=doamnă, stăpână; Luiza=învingătoare, Luminița=fericire; Irina=pașnică; Evelina=lumină; Nadia=speranță; Sofia=înțelepciune; Mirela=frumusețe; Lina=gingășie; Maria=copil dorit; Antonia=neprețuită; Daria=bunătate; Elisabeta=perfecțiune; Adina=rafinată; Elvira=protectoare; Clara=seninătate;Anca=bunăvoință; Dorina=darul lui Dumnezeu; Simona=ascultătoare; Letiția=bucurie; Alina=noblețe.


NUME DE BĂIEȚEI: Robert=celebru; Vlad=pașnic; Ștefan=coroană;Anatolie=nemurire; Cosmin=frumusețe; Dragoș=glorie; Horia=cap de familie; Lucian=luminos; Nicolae=om victorios; Costin=statornic; Călin=bunătate; Iustin=cel ce gândeșt corect; Cătălin=pur;Eugen=aristocrat;Alin=nobil; Alexandru=protector.

Un joc s-ar putea să vă fie de folos: creați acrostihul numelui!

     Dacă tot nu v-ați hotărât, încercați rmătorul joc: scrieți pe verticală, cu litere de tipar, numele care vi s-ar părea mai interesant sau mai potrivit pentru copilul d-voastră, apoi, la fiecare literă scrieți un cuvânt, o emoție, o trăire. S-ar putea să fie interenant!

EXEMPLU: R - ugăciune
                   O-crotire
                   B-lândețe
                   E-nergie
                   R-ăsplată
                   T-enacitate         UȘOR ȘI DE EFECT, NU CREDEȚI?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu