Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

duminică, 30 august 2015

Alice în Țara Minunilor-Lewis Caroll (cap. 4,5,6)

4. Iepurele Alb trimite un bilețel
Iepurele Alb își căuta foarte preocupat mănușile și evantaiul și tot bombănea că Ducesa va pune să fie executat. Cum o văzu pe Alice îi porunci să se ducă acasă la el și să-i aducă mănușile și evantaiul. Alice fugi până la casa Iepurelui Alb și găsi pe măsuță o pereche de mănuși și un evantai.
Găsi acolo și o sticluță și, cum era obișnuită să i se întâmple tot felul de lucruri ciudate, bău tot conținutul sticluței. Fetița crescu enorm și era așa de mare că nu mai încăpea în căsuță.Un braț i-a ieșit pe fereastră și un picior pe hornul casei. Așa, înțepenită, se tot gândea la soarta ei.Când veni Iepurele Alb și o văzu, a încercat împreună cu servitorii să o scoată de acolo dar nu au reușit. Atunci au vărsat pe horn o roabă plină de pietricele albe. Pietricelele se transformau în prăjiturele imediat ce cădeau lângă fetiță. Alice a mâncat prăjiturelele și s-a făcut din nou mică. Astfel ea a putut să iasă din nou pe ușă. S-a dus într-o pădure deasă unde a întâlnit un cățeluș. Cățelușul părea de dimensiunile unui cal pe lângă fetița care era anormal de mică. Cățelușul s-a jucat cu crengile uscate pe care le arunca Alice până ce a obosit. Atunci fetița s-a așezat lângă o floare și se tot gândea ce ar putea să mănânce pentru a redeveni o fetiță de dimensiuni normale. La un moment dat a văzut o ciupercă pe care era o omidă care fuma o narghilea.
5. Povețele Domnului Omidă
Domnul Omidă a întrebat-o, cu nu aer superior, cine este. Alice îi răspunse că nici ea nu mai știe acest lucru deoarece se tot schimbase în ziua aceea.Domnul Omidă primi cu dispreț acest răspuns iar Alice vru să plece, dar Domnul Omidă îi spuse că are ceva important să-i spună. Totuși, nu-i spuse imediat. El îi ceru fetiței să-i spună o poezie, dar Alice se cam încurcă. Cei doi vorbeau de dimensiunile lor iar Domnul Omidă se simți foarte jignit atunci când a aflat că Alice vrea să fie mai mare decât un deget, deoarece el chiar atât măsura. El mai adăugă faptul că, dintr-o parte a ciupercii crește și din alta scade. Alice rupse bucățele din ciupercă, ba dintr-o parte ba din alta, și reuși să ajungă la dimensiunile sale normale.Tocmai atunci găsi într-un luminiș o căsuță mică și, mușcând din ciupercă, se făcu iarăși mică.
6. Purcel cu piper
La ușa casei Alice căzu venind în fugă un Lacheu Pește. La ușă îi răspunse un Lacheu Broască iar Lacheul Pește îi dădu un plic mare.În plic era o invitație la un joc de cricket organizat de Ducesă.Din casă se auzea o mare gălăgie, strănuturi și din când în când zgomot de vase sparte. Alice a intrat în casă și a ajuns în bucătăria plină de fum. Aerul mirosea puternic a piper așa că fetița începu imediat să strănute. Ducesa și copilașul pe care îl avea în brațe strănutau și ei fără oprire. Doar bucătăreasa și o pisică mare, cu un rânjet pe față, nu strănutau. Bucătăreasa arunca în Ducesă cu linguri, farfurii și tăvi, dar Ducesa părea să nu observa acest lucru. La un moment dat o cratiță zbură foarte aproape de copil iar Alice se sperie foarte tare. Ducesa începu să cânte un fel de cântec de leagăn și zguduia foarte tare copilul din brațele sale.După ce a terminat, Ducesa a aruncat copilul către Alice spunând că ea se duce să se îmbrace fiindcă o așteaptă Regina. Alice abia prinse copilul din zbor și, când l-a privit de aproape a observat că are chip de porc iar când plângea de fapt grohăia. L-a pus jos și purcelul a zbughit-o, tropăind, spre pădure.
Alice și-a ridicat privirea și, într-un copac, a văzut-o pe pisica care rânjea.Ea îi spuse că într-o parte stă Pălărierul iar în cealaltă un Iepure de Mai care sunt, amândoi, nebuni.Ea o asigură pe Alice că se vor revedea la jocul de cricket al Reginei, apoi dispăru.Imediat reapăru și o întrebă pe fetiță de copil dar, când a aflat că s-a transformat în purcel a dispărut din nou, dar lent.
Alice se tot gândea că nu mai văzuse niciodată o pisică rânjind și, fără să-și dea seama ajunse la casa Iepurelui de Martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu