Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

marți, 6 noiembrie 2018

Magia hârtiei : caracatița (A.V.A.P.)

Școlăreii s-au obișnuit cu rutina zilelor de școală, cu orarul și succesiunea activităților. În joacă, prin negociere și prin stabilirea de comun acord a unor reguli, au început să conștientizeze că „nu face fiecare ce vrea și când vrea” (cuvintele unui școlărel). Prin urmare, potrivit rutinei stabilite împreună, miercurea este ziua în care „construim” tot felul de obiecte întrucât vom începe ziua cu prima acivitate, cea de A.V.A.P.

De ce oare începem ziua cu A.V.A.P.? Cunoscându-i pe școlărei vor sta toată ziua să se gândească la ce anume vom construi. În plus, spre finalul zilei sunt extrem de obosiți și nu se pot concentra asupra succesiunii etapelor necesare a fi parcurse pentru obținerea produsului finit. Începem ziua cu A.V.A.P., construim ce avem de construit și, pe parcursul zilei, ei se pot juca în pauze cu obiectul/jucăria realizată.
La A.V.A.P., săptămâna aceasta, am discutat despre culorile reci. Școlăreii le-au identificat foarte repede, și-au amintit din discuțiile avute în clasa pregătitoare și le-au denumit corespunzător: albastru, verde, violet. Am pictat, la alegere, ploaia, acvariul cu pești, ciorchini de struguri. Acum vom pătrunde cu imaginația în universul rece și minunat al mărilor și oceanelor și vom construi o caracatiță.
Pentru realizarea caracatiței vom avea nevoie de:

  • foarfecă
  • lipici
  • hârtie colorată
  • riglă
Pași parcurși sunt următorii:

1. Schițăm pe foaie un dreptunghi cu lungimea de 15cm și lățimea de 13cm; cum școlăreii sunt încă mici și nu au încă abilitatea de a folosi corect rigla, vor primi dreptunghiurile deja schițate;
2. Marcăm, pe lungime, o linie punctată la o distanță de 5cm; aceasta nu va fi decupată;
3. Crestăm cu foarfeca „tentaculele” caracatiței până la linia punctată;
4. Răsucim spre interior, ascunzând liniile ajutătoare, și lipim, sub formă de tub, caracatița;
5. Desenăm, cu ajutorul cariocilor, ochi, gură, pete pe tentaculele caracatiței;
6. Răsucim fiecare tentacul pe creion pentru a le ondula.
7* Dacă lipim caracatița pe un suport de carton ea poate deveni un minunat suport pentru creioane:
Iată și lucrările noastre, realizate cu foarte multă migală:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu