Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

duminică, 8 octombrie 2023

Proiect Erasmus - Portugalia

 Unul din avantajele școlii noastre, deși școală ce funcționează în mediul rural pe toate nivelurile de învățământ preuniversitar, respectiv învățământ preșcolar - învățământ primar, gimnazial și liceal, este acela de a fi, ca profesori, o echipă. În echipă ne completăm, ne ajutăm, ne consultăm și reușim să trecem peste micile obstacole. Tot împreună am reușit să implementăm proiecte Erasmus de care, pe bună dreptate, suntem foarte încântați și încurajăm pe toți colegii din alte școli să o facă. Avem cîteva ipostaze ale momentelor petrecute în Portugalia anul școlar trecut:



Proiectele Erasmus - Oportunitate și deschidere

 Unul din avantajele școlii noastre, deși școală ce funcționează în mediul rural pe toate nivelurile de învățământ preuniversitar, respectiv învățământ preșcolar - învățământ primar, gimnazial și liceal, este acela de a fi, ca profesori, o echipă. În echipă ne completăm, ne ajutăm, ne consultăm și reușim să trecem peste micile obstacole. Tot împreună am reușit să implementăm proiecte Erasmus de care, pe bună dreptate, suntem foarte încântați și încurajăm pe toți colegii din alte școli să o facă. Avem cîteva ipostaze ale momentelor petrecute în Cipru anul școlar trecut:






vineri, 6 octombrie 2023

CLR clasa I : Fișă de lucru A - E

 Școlăreii exersează cu mult succes scrierea literelor de mână. Deși scrierea literei E mare de mână ne-a cam dat bătăi de cap, exersarea în diverse contexte, prin exerciții variate și cu sarcini diferite, prin care se evită plictiseala sau rutina, am reușit să scriem ordonat și frumos această literă. În momentul formării silabelor, noi ne jucăm spunând că literele devin prietene și „se țin de mână”, deci le scriem legate. 

  • În cadrul lecției alocate literelor e, E am reușit să formăm silabe, cuvinte, dar și prima noastră propoziție

Ema e mama mea.

Ne-am jucat puțin cu ordinea cuvintelor în propoziție și am obținut:

Mama mea e Ema.

Tot acum ne-am familiarizat cu:

  • litera inițială mare la început de propoziție;
  • scrierea cu alineat
  • utilizarea punctului la finalul unei propoziții enunțiative.

CLR clasa I : Fișă de lucru A - M

           Școlăreii descifrează cu mare curiozitate tainele primelor litere. Deși cititul nu ne dă prea multe bătăi de cap deoarece ei și l-au însușit temeinic în clasa pregătitoare, scrierea literelor de mână necesită efort, răbdare și mult exercițiu. 

Încerc să-mi obișnuiesc școlăreii cu o rutină săptămânală în așa fel încât ei să fie siguri că înțeleg sarcina de lucru primită. Zilnic exersăm litere/cuvinte/ silabe în caietele de scriere iar la finalul săptămânii primesc o fișă prin intermediul căreia recapitulăm noțiunile învățate.

       Noi folosim la clasă manualele C.D. Press, atât la Comunicare în limba română cât și la Matematică și explorarea mediului. Pentru primele litere, respectiv A,a, M, m  am pregătit o fișă pe care școlăreii o au de rezolvat în weekend. Fișa respectă sarcinile de lucru exersate în clasă în orele de predare ale literelor de mână, așa că școlăreii sunt pregătiți să o rezolve :


duminică, 1 octombrie 2023

Numere naturale - FIȘĂ PENTRU AFIȘAT LA TABLĂ

 La Matematică și explorarea mediului ne jucăm frecvent cu numere și cifre. Micilor școlărei le plac jocurile, participă cu mare plăcere, se implică activ și conștient în joc iar satisfacția rezolvării corecte a sarcinilor de lucru este minunată. 

Am conceput două fișe de lucru „generale” astfel încât afișarea lor pe tablă să-mi fie la îndemână și să nu-mi consume din timpul (atât de prețios) alocat desfășurării activității. Exercițiile nu sunt numerotate deoarece, în general, le numerotăm în momentul rezolvării. Elevii desenează pe caiete o bulină de culoare verde (asemănătoare celei expuse în fața fiecărei cerințe) și își notează numărul exercițiului în același timp în care este notat și la tablă. În funcție de numerele studiate, sunt completate spațiile libere sau mulțimile. Cerințele le citește învățătorul cu voce tare iar elevii vor scrie doar rezolvarea pe caiete. Sarcina aceasta, de scriere doar a rezolvării pe caiete, este specifică activităților din clasă deoarece, de regulă, cerințele nu sunt scrise pe caietele de de clasă. 

Cele două fișe au intrat deja în rutina activităților matematice desfășurate de noi iar școlăreii le lucrează cu mare plăcere. Prin intermediul acestui material reușesc să îi scot la tablă astfel încât mi-am putut forma o idee pertinentă în legătură cu achizițiile fiecărui școlărel în parte și am putut interveni de fiecare dată când noțiunile nu păreau pe deplin înțelese.

Jucându-ne astfel, temele pentru acasă au devenit o plăcere așa că vă invităm să încercați și voi. Pot fi folosite pentru conștientizarea numerelor iar pe tablă le expun cu ajutorul videoproiectorului. 




sâmbătă, 2 septembrie 2023

Organizarea rechizitelor

 În clasa I eu optez, în general, pentru păstrarea în clasă a unor rechizite astfel încât să evit clasica uitarea acasă a acestora. De pildă, foarfeca, lipiciul și plastilina sunt necesare destul de des în cadrul activităților, prin urmare mă asigur că fiecare școlărel le are zilnic la îndemână pentru a le folosi în caz de nevoie. O problemă este însă faptul că împărțim spațiul sălii cu o altă clasă care își desfășoară cursurile după-amiaza. Acest lucru presupune distribuitea materialelor la începutul zilei iar la final, strângerea și depozitarea acestora într-un spațiu special. 

Pentru economisirea timpului alocat distribuirii și strângerii materialelor, am anunțat deja părinții ca anumite rechizite precum: foarfeca, plastilina, lipiciul, acuarelele,pensulele, bețișoarele, numărătoarea să fie așezate într-o cutie cu capacitatea de 6l, etichetată corespunzător. Un exemplu cu privire la modul de așezare este prezentat în materialul următor:

Astfel, școlăreii vor primi dimineața cutiuța corespunzătoare pe care o vor ține în pupitru și vor scoate doar ceea ce le este necesar, în caz de nevoie.Spre finalul activităților vom așeza totul ordonat în cutie și le vom depozita într-un sertar special amenajat. Varianta de depozitare a acestor materiale este ideală pentru orice clasă dar este cu atât mai utilă în clasele pregătitoare, I și a II-a, perioadă în care abordarea integrată a materiei presupune desfășurarea unor activități specifice acestei abordări. Această variantă este ideală deoarece fiecare școlărel are la îndemână materialul necesar, se obișnuiesc să fie ordonați, evităm clasica uitare acasă a anumitor obiecte necesare și, nu în ultimul rând, ajută la minimalizarea greutății ghiozdanului unui școlar de 7 ani. 


 

marți, 29 august 2023

Rechizite necesare pentru clasa I


 La începutul anului școlar începe „nebunia” căutării celor mai bune rechizite necesare școlăreilor. Pentru clasa I am pregătit deja o listă cu rechizite care să vină în ajutorul celor ce doresc să fie pregătiți la început de drum:



-2 caiete tip 1

-2 caiete matematică

-1 caiet foaie velină

-1 caiet de desen

-penar echipat cu: stilou, 2-3 rezerve potrivite, creion, radieră, ascuțitoare, riglă, creioane colorat, carioci

-plastilină

-set bețișoare

-numărătoare

-foarfecă

-lipici solid

-acuarele tip pastilă

-set 3 pensule de mărimi diferite (subțire, medie, groasă)

-set hârtie glasată sau coli colorate

-cartoane colorate

-top coli pentru imprimantă

**La materiile Comunicare în limba română și Matematică și explorarea mediului vom avea nevoie de două caiete deoarece vom folosi metoda unul la mine unul la tine. Voi lua caietele școlăreilor astfel încât să am răgazul necesar pentru a începe rândurile prevăzute sarcinii de lucru iar școlăreii vor primi caietele a doua zi, revizuite.