Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

joi, 17 decembrie 2020

Coronița de Crăciun la ușa casei mele

 Continuăm seria lecțiilor video la Arte vizuale. Încerc din răsputeri să pregătesc teme diverse în realizarea cărora școlăreii să poată folosi orice material au la îndemână: acuarele/carioci/culori. Așa că tehnica relizării lucrării nu este neapărat impusă, ci las la decizia școlăreilor ce modalitate vor alege pentru a finaliza lucrarea. Un lucru bun - zic eu - întrucât nu toți copiii preferau să picteze...sau să coloreze...sau să decupeze și să lipească. Așa că sunt liberi să aleagă!

Noi realizăm activitățile astfel:

  • mai întâi urmărim materialul video completat de indicațiile mele prin care explic modul în care am decis eu să realizez lucrarea;
  • discutăm diversele modalități, preferate de școlărei, prin care ei ar alege să realizeze tema propusă;
  • avem 3-4 minute la dispoziție să ne pregătim materialele în funcție de ce metodă a ales fiecare să realizeze lucrarea
  • trecem la treabă
Deci, materialul video ce va fi urmărit de școlărei este următorul:

După parcurgerea pașilor explicați anterior, școlăreii trec la treabă.

Nu mai încape vorbă, școlăreii sunt foarte talentați și creativi, așa că lucrările lor întrec, prin originalitate, și creativitate, modelul odferit:





marți, 15 decembrie 2020

Felicitări de Crăciun (simple și foarte ușor de realizat)

 Mare problemă cu această școală online! La orele destinate artelor vizuale am întâmpinat probleme din cele mai diverse și...din mers, am încercat să le prevăd, să vin în întâmpinarea lor și să mă asigur că le pot rezolva. N-am reușit pe deplin. Plângerile școlăreilor au fost, pe cât de diverse, pe atât de justificate: „Doamna, nu am hârtie colorată! Nici glasată!”; „Mi s-a terminat lipiciul...pot folosi aracet?”; „Nu am hârtie creponată!”; „Eu nu am acuarele în tub!”....ș.a.m.d.

Nu-i vorbă, am încercat să anticipez astfel de situații, îi anunțam din timp lista materialelor, dar nu întotdeauna reușeau să-și cumpere cele necesare. Cred că nu sunt singura învățătoare care se confruntă cu așa ceva, așa că vă împărtășesc cu mare drag din experiența mea. Am ales ca, la arte vizuale, să avem săptămânal o SINGURĂ temă pe care școlăreii să o realizeze, la alegere, prin utilizarea oricărei tehnici preferate: pictat/colorat/decupat și lipit. Văd că lucrurile se așează oarecum, așa că orele de arte vizuale au devenit o plăcere. Eu propun tema și școlăreii își folosesc toată imaginația, priceperea și talentul pentru a realiza lucrarea.

De data aceasta vom confecționa o felicitare simplă, ușoară, de efect - zic eu - care nu necesită prea mare efort dar rezultatul este unul cât se poate de drăguț.

Am ales să prezint, ca model, două felicitări realizate din o jumătate de coală albă (această dimensiune mi se pare mai elegantă) așa cum se poate vedea în imaginile următoare:


Indicațiile complete, cele pe care le-am prezentat și școlăreilor în timpul activității, sunt cuprinse în materialul video de mai jos:
Sper să fie de folos și altor școlărei dornici să-și exerseze talentul și îndemânarea!





joi, 3 decembrie 2020

„Traian și Dochia” (legendă populară)

 Materialul cuprinde varianta audio a textului „Traian și Dochia”(legendă populară), text propus de manualul de limba și literatura română, clasa a III-a, editura Ars Libri.




În completare am pregătit două fișe de lucru utile pentru toți școlăreii care vor să exerseze la limba și literatura română, dar și să aprofundeze noțiunile dobândite la clasă. Prima fișă îi ajută:
  • să înțeleagă cuvintele noi întâlnite în textul citit;
  • să formuleze întrebări pe baza textului citit;
  • să-și exerseze cunoștințele despre substantiv (fel, gen, număr)
  • să identifice cuvinte cu sens opus/asemănător.


Cea de-a doua fișă îi pune pe școlărei în situația de a conștientiza, exersa și de a-și însuși pe deplin scrierea corectă a cuvintelor neam/ne-am:



vineri, 20 noiembrie 2020

Probleme rezolvate (clasele III - IV)

 Materialul cuprinde un număr patru probleme prevăzute pentru una din lecțiile în care vom studia „Adunarea numerelor naturale mai mici decât 10 000 cu trecere peste ordin”. Problemele sunt de dificultate graduală, astfel încât să se respecte principiul „de la simplu la complex”.

Școlăreii s-au descurcat de minune să rezolve problemele. Pentru cei care vor să exerseze am pregătit varianta video ce cuprinde explicații și rezolvarea completă a fiecărei probleme în parte:




Enunțul celor patru probleme este afișat în fișa următoare:

Iar rezolvările, așa cum au rezultat în realizarea materialului video, sunt afișate mai jos:




 



miercuri, 18 noiembrie 2020

„Camaradul meu, Coretti” - după Edmondo de Amicis

 Materialul realizat cuprinde lectura (audio) a textului „Camaradul meu, Coretti” după Edmondo de Amicis și fișă de lucru cu 10 exerciții realizate pe baza textului citit.

Am ales să pregătesc școlăreilor, în primul rând, o versiune audio a textului din manualul de Limba și literatura română, editura Ars Libri, pagina 42. Materialul, utilizat în paralel cu lectura individuală a textului, îi va ajuta să înțeleagă pe deplin textul citit.


Pe baza textului citit vom rezolva o serie de exerciții aplicative cuprinse în fișa de lucru pregătită. Prin aceste exerciții școlăreii vor avea ocazia să-și demonstreze istețimea în activități precum:

  • utilizarea cuvintelor necunoscute în noi enunțuri (înlocuirea acestora cu altele care au înțeles asemănător);
  • formularea răspunsurilor la întrebări;
  • identificarea vocalelor/consoanelor; a numărului de silabe; alcătuirea schemei unui cuvânt dat (CAMARAD = cvcvcvc)
  • identificarea cuvintelor cu sens opus/a cuvintelor care denumesc ființe,lucruri,fenomene ale naturii/ a cuvintelor care conțin grupurile de litere învățate;
  • identificarea substantivelor (comune și proprii) într-un fragment dat;
  • numirea unor substantive comune/proprii




joi, 12 noiembrie 2020

„Creanga de alun” după Lev N. Tolstoi

 Materialul audio cuprinde varianta lecturii propusă în manualul de Limba și literatura română pentru clasa a III-a, editura Ars Libri. Noi folosim astfel de materiale cu mare succes întrucât orele on-line nu ne mai permit să zăbovim asupra citirii textului atât timp cât ar fi necesar pentru a-l înșelege pe deplin. Astfel, prin materialul audio am reușit să suplinesc(oarecum) citirea - model efectuată, de regulă, de către învățător în momentul predării textului unei lecții.  



miercuri, 11 noiembrie 2020

Propoziția

 Materialul video prezentat poate fi utilizat ca suport în cadrul lecției de predare a noțiunilor despre propoziție la clasele II - III. Pe lângă noțiunile teoretice, materialul cuprinde exemple concrete de ordonare a cuvintelor în propoziții și alcătuirea enunțurilor logice.

Pornind de la acest material, elevii pot fi solicitați:

  • să compună propriile enunțuri formate din două/trei sau mai multe cuvinte;
  • să alcătuiască propoziții la sfârșitul cărora să fie utilizate diferite semne de punctuație;
  • să citească propriile enunțuri folosind intonația corespunzătoare;
  • să identifice într-un text cunoscut (textul lecției studiate) enunțuri pe baza unor criterii date (învățătorul poate formula cerințe variate precum: „Găsiți în textul lecției un enunț format din patru cuvinte.”; „Găsiți în textul lecției o propoziție prin care se solicită o informare.”; etc)
  • să transcrie în caiete enunțuri respectând normele de transcriere și așezare corectă în pagina caietului.

sâmbătă, 7 noiembrie 2020

„Coridorul ispitei” după Voltaire

 


Întrucât exercițiile propuse în manualul de limba română pentru clasa a III-a par (oarecum) insuficiente în activitățile noastre, am hotărât să însoțim textele cu fișe de lucru ce conțin exerciții variate, menite să ne ajute în descifrarea și înțelegerea textului citit.

Cu ajutorul școlăreilor am identificat, în textul „Coridorul ispitei”, o serie de cuvinte asupra cărora ne-am găsit răgazul necesar să le explicăm, cuvintele respective nefiind cuprinse în rubrica „vocabular” ce însoțește textul. Fișa ne-a ajutat foarte mult în activitățile noastre și astfel am reușit cu succes să desfășurăm împreună următoarele activități:

  • identificarea noilor cuvinte; introducerea acestora în enunțuri proprii;
  • scrierea corectă a cuvintelor sa/s-a; ia/i-a;
  • identificarea, în textul citit, a unor cuvinte pe baza criteriilor date;
  • identificarea cuvintelor ce alcătuiesc enunțuri logice;
  • ordonarea logică a evenimentelor desfășurate;
  • formularea răspunsurilor la întrebări.


Cu ajutorul școlăreilor, am reușit rezolvarea fișelor propuse:




duminică, 4 octombrie 2020

Ce înseamnă să fim persoane?

 În cadrul acestei lecții de educație civică ne-am hotărât să îmbinăm oarecum utilul cu plăcutul (vorba vine!) și am pregătit o serie de activități menite să-i dezvolte creativ pe școlăreii din clasa a III-a care (fie vorba între noi) nu mai sunt chiar școlărei, ci au devenit ELEVI cu drepturi și îndatori pe măsură.

Prin urmare, ne-am hotărât să prezentăm în cele ce urmează scenariul activității noastre:

                                                             Scenariul lecției

Unitatea de învățare: Lucruri, plante, animale, persoane

Titlul lecției: Ce înseamnă să fim persoane? 

Manualul utilizat: Educație civică, clasa a III-a (autoare: T. Pițilă, C. Mihăilescu)

Pentru început școlăreii își vor aminti o parte din noțiunile studiate în cadrul lecțiilor anterioare ( Ce sunt lucrurile? Dar animalele și plantele?). Ei vor răspunde (oral) la întrebări enumerând caracteristicile corpurilor cu viață și ale corpurilor fără viață. (Ce corpuri cu viață puteți enumera? Putem spune că plantele au viață? De ce? Ce puteți spune despre animale? Dar despre păsări? etc.)

Școlăreii sunt invitați mai întâi să vizioneze videoclipul (am ales să ne citească Pinguinul cel Isteț deoarece este prietenul care ne însoțește pe tot parcursul manualului):



...iar după vizionare vor citi individual textul din manual pagina 12 (opțional citirea individuală poate fi însoțită de fondul audio al videoclipului). În urma efectuării lecturii, școlăreii vor răspunde la întrebări de genul: Ce ființe ați identificat în text? Ce puteți spune despre Lizuca? Dar despre Patrocle? Cine era Sora Soarelui? De ce nu-i răspunde Lizucăi?

*Imediat după această recapitulare, școlăreii vor primi următorul rebus:



După completarea acestuia, școlăreii vor afla, pe coloana A-B a rebusului, cuvântul cheie al lecției noastre de astăzi și anume PERSOANE. Vor fi solicitați să-și exprime părerea despre ce cred ei că sunt persoanele/ cu ce se deosebesc persoanele de celelalte corpuri cu viață?/ ce au diferit oamenii față de animale?

*În următoarea etapă școlăreii sunt invitați să precizeze, în fișă, activitățile specific umane pe care personajele din imagini le realizează:



În concluzie:(schița lecției):

                                                                  Ce înseamnă să fim persoane?

 Oamenii sunt persoane. Ei gândesc, au sentimente, au voință, vorbesc, au conștiință, muncesc. Fiecare om are calități și defecte. Orice om are o părere despre sine.Uneori, părerea de sine a cuiva nu se potrivește cu a celor din jur.

*Lecția se încheie cu un alt exercițiu în care școlăreii vor avea de colorat doar steluțele pe care sunt scrise activitățile specific umane:

Pentru cei interesați, o fișă completă, care să cuprindă toate exercițiile de mai sus, ar fi următoarea:
Rezolvarea rebusului o veți putea descoperi mai jos:
* Secvecțele de fișă prezentate în scenariul didactic noi îl folosim în etape întrucât, la materia Educație Civică lucrăm pe caiete studențești cu foaie velină. Fiecare exercițiu aplicativ realizat este lipit în caiet și considerăm că, la finalul anului școlar vom obține un excelent portofoliu de lucru.
Totuși, exercițiile pot fi lucrate și clasic, direct pe fișă.




joi, 11 iunie 2020

Recapitulare finală ( activități integrate partea 3)

Material însoțit de rezolvare + video

Am ales ca recapitularea finală la sfârșit de clasa a II-a să o realizăm cu ajutorul caietului interdisciplinar de recapitulare și evaluare „Am învățat în clasa a II-a”, autor Daniela Barbu, editura CD Press.

miercuri, 10 iunie 2020

Recapitulare finală (activități integrate partea 2)

Material însoțit de rezolvare + video

Am ales ca recapitularea finală la sfârșit de clasa a II-a să o realizăm cu ajutorul caietului interdisciplinar de recapitulare și evaluare „Am învățat în clasa a II-a”, autor Daniela Barbu, editura CD Press.

luni, 8 iunie 2020

Recapitulare finală 1 (activități integrate)

Material însoțit de rezolvare + video

Am ales ca recapitularea finală la sfârșit de clasa a II-a să o realizăm cu ajutorul caietului interdisciplinar de recapitulare și evaluare „Am învățat în clasa a II-a”, autor Daniela Barbu, editura CD Press.

sâmbătă, 6 iunie 2020

„Cei trei frați” - Frații Grimm

Textul  este însoțit de o fișă de lectură potrivită pentru școlăreii din clasa a II-a, exerciții aplicative menite să asigure o bună înțelegere a textului (însoțite de rezolvare) și de un material video prin intermediul căruia ei pot audia povestea.

„Povestea nucii lăudăroase” - de Vladimir Colin

Textul  este însoțit de o fișă de lectură potrivită pentru școlăreii din clasa a II-a și de un material video prin intermediul căruia ei pot audia povestea.

marți, 5 mai 2020

CLR: Scrierea cuvintelor care conțin litera „x”

Fișă de lucru însoțită de explicații(video) și rezolvare.

Am ales o să realizez în continuare materialul video cu ajutorul căruia școlăreii au parte de explicații în legătură cu sarcinile de lucru formulate în cerințele exercițiilor.

sâmbătă, 2 mai 2020

MEM: Corpuri geometrice

Cubul, cuboidul, cilindrul, conul, sfera: FIȘĂ DE LUCRU + Video
Fișa de lucru folosită de noi a fost precedată de un material video,

CLR: „Cheile” - după Tudor Arghezi

Fișă de lucru însoțită de material video și rezolvare

Fișa conține inclusiv textul prezentat în manualul de Comunicare în limba română, clasa a II-a, avându-le ca autoare pe Cleopatra Mihăilescu și Tudora Pițilă.

miercuri, 22 aprilie 2020

CLR:„Salcâmii în floare” după I. Agârbiceanu(recapitulare clasa a II-a)

Lecția prezentată conține un material video menit să-i lămurească pe școlărei în legătură cu sarcinile de lucru pe care le vor primi, ca temă pentru acasă.

joi, 26 martie 2020

Școala de acasă

Cine ar fi crezut că școala poate fi distractivă și acasă? Sigur această perioadă o vom ține minte cu toții, fie că suntem profesori, părinți dar mai ales copii.

miercuri, 25 martie 2020

Buburuza, după Eugen Jianu

Exerciții aplicative pe baza unui text citit + rezolvări

Școlăreii continuă să lucreze de acasă. Este o situație inedită și tocmai prin natura noutății ei pare interesantă și distractivă.

sâmbătă, 21 martie 2020

Scrierea corectă (într-o, într-un, dintr-o, dintr-un)

Fișă de lucru + rezolvare (orientativ)

Fișa următoare îi va ajuta pe școlărei să exerseze, în contexte variate, scrierea corectă a cuvintelor:într-o, într-un, dintr-o, dintr-un.

vineri, 20 martie 2020

Înmulțirea și împărțirea (probleme rezolvate clasa a II-a)

Am scris aceste probleme cu intenția de a veni în sprijinul școlăreilor destoinici pe care situația actuală nu-i descurajează și nici nu-i împiedică să exerseze.

joi, 19 martie 2020

CLR: Elemente de construcție a comunicării ( clasa a II-a)

Exerciții aplicative + rezolvări

Noi, în clasa a II-a, am urmat materialele/textele propuse în Manualul de Comunicare în Limba română, ed.E.D.P., autoare fiind Cleopatra Mihăilescu și Teodora Pițilă.

Înmulțirea și împărțirea (recapitulare clasa a II-a)

Lecție (video) explicativă+ exerciții și probleme însoțite de rezolvări 

Ținând cont de situația în care întreruperea cursurilor a devenit inevitabilă, vreau să vin în întâmpinarea nevoii de învățare a elevilor mei și nu numai. Încerc, pe cât posibil, să pregătesc materiale variate care să suplinească absența copiilor din sala de clasă.

luni, 2 martie 2020

CLR: Cuvinte cu aceeași formă, dar înțeles diferit (POARTĂ)

Școlăreilor le plac foarte mult jocurile, învățarea prin descoperire și prin joc; și nici nu este de mirare acest lucru, deoarece sunt cu toții la vârsta la care jocul ocupă un rol important.

duminică, 2 februarie 2020

CLR: Utilizarea corectă a semnelor de punctuație(Virgula)

VIRGULA
Încet-încet, cu multă răbdare și exercițiu, școlăreii reușesc să deprindă tainele exprimării corecte, atât în ceea ce privește exprimarea orală cât și cea scrisă.