Ajutați-ne să fim eficienți! CONDICA DE SUGSTII

marți, 28 mai 2013

Plici Licurici Nr. 2

           Iată-ne ajunși aici! Numărul 2 al revistei noastre s-a realizat! Cine crede că ne-a fost ușor, se înșeală amarnic. Dacă la primul număr a fost foarte greu, la al doilea echipele s-au mobilizat mult, mai eficient și termenele limită au fost respectate, deși nu chiar 100%.
            Important este că am reușit, am învățat să punem lucrurile cap la cap și să realizăm împreună acest lucru. Treaba a fost de data aceasta mai ușoară.
Să pornim, deci, la drum! Din paginile revistei  veți putea afla o mare parte din preocupările și pasiunile noastre. Curiozitatea noastră caracteristică ne-a determinat să ne punem întrebări la care, ajutați de doamna învățătoare, am căutat răspunsuri clare, care să ne lămurească pe deplin.
            Și fiecare răspuns s-a transformat într-o pagină de revistă.
            Acum și noi, la rândul nostru, o vom răsfoi cu pasiune, îi vom savura fiecare capitol, ne vom aminti cum am pornit, dintr-o joacă, să alcătuim revista noastră.

sâmbătă, 25 mai 2013

1 iunie

 Copiii adoră să deseneze. Câteva planșe vă vor ajuta să transformați ziua de 1 iunie într-o amintire de neuitat!








vineri, 24 mai 2013

Animalul preferat - pisica

Animalul meu preferat este pisica mea. Ea se numește Pissy și este, cred eu, cea mai frumoasă pisică pe care am văzut-o vreodată. Blana sa moale și curată este gri, iar picioarele parcă îi sunt încălțate în ghetuțe albe, imaculate. Coada și urechile i de termină, deasemenea, cu o pată de blăniță albă. Ochii migdalați au culoarea azurie a cerului senin de vară.
    Pe Pissy am găsit-o încă de astă iarnă abandonată, în fața porții casei noastre. Nu știu nici astăzi cine a avut sufletul să lase o ființă mică și lipsită de apărare în voia unei sorți potrivnice. În noaptea dinaintea găsirii lui Pissy, afară se înregistraseră cele mai scăzute temperaturi de peste iarnă. De frig, Pissy avea mustățile pline de promoroacă, ochii lipiți și tremura încontinuu. N-am putut să las afară acest mic pui aflat în primele sale săptămâni de viață. Am luat-o, am dus-o în casă, i-am construit un culcuș cald dintr-o cutie goală de margarină. Săraca Pissy! Timp de vreo trei zile am crezut că nu va supraviețui! Nici veterinarul satului nu i-a dat prea multe șanse! Dormea aproape tot timpul, abia avea putere să-și ridice capul pe marginea pătucului, iar mieunatul său suna stins și lipsit de viață. Îi puneam într-o seringă puțin lăptic călduț și așa încercam s-o hrănesc. Eram foarte supărat. La școală numai la ea mă gândeam și imediat ce veneam acasă mă îngrijeam de ea. Nu credeam că va supraviețui, dar după trei sau patru zile (care mie mi s-au părut ani) Pissy a deschis ochii, s-a ridicat în piciorușe și a încercat să iasă din patul improvizat. M-am bucurat nespus! A reușit să mănânce singură puțin lăptic, apoi s-a culcat din nou.Am înțeles că Pissy este o luptătoare care a învins soarta vitregă căreia îi fusese hărăzită.
     Iată cum, din greșeala unui om fără suflet, eu m-am ales cu cea mai bună prietenă. Suntem împreună mereu, stă cuminte pe pervazul ferestrei când îmi fac temele, iar când mă vede citind vreo carte se cuibărește lângă mine și toarce ușor, cu ochii pe jumătate închiși.
   O ador pe Pissy, îmi place s-o alint și s-o am prin preajmă și nu mi-aș putea imagina alt animal care să-i ia locul.
    

miercuri, 22 mai 2013

Sfârșit de an (compunere)

      În viața de școlar anul are altă dimensiune! La noi, la școlărei, anul școlar se deschide o dată cu sunetul pătrunzător al primului clopoțel. Forfota ne împresoară iar emoția este molipsitoare. Privim înainte, cu încredere și speranță și știm că, dacă muncim, totul va fi bine.
     Curând, lucrurile se liniștesc. Urmează lecții prin care descoperim pas cu pas lumea ce ne înconjoară. Apoi vin testele, cu emoțiile pe care orice evaluare o implică... Bucuria rezultatului...sau poate lacrimi. Serbări, activități, concursuri, toate strânse într-un buchet al reușitelor de mâinile delicate ale doamnei. Și-apoi vacanță! O vacanță scurtă, de două-trei săptămâni, așa cum e nimerit pentru un școlar sârguincios... doar ca să-și tragă sufletul și să pornescă iarăși la treabă. Și expediții, și vizite, câte nu strânge un școlar în anul său de cursuri! frânturi de poze într-un album ce se așează în hrisovul amintirilor.
    Și la final, când se apropie momentul de ”lăsare al cortinei”, fiecare privește cu drag în urmă. Orice școlar este actor: actor pe scena cunoașterii. El își joacă rolul, mai bine, mai lent, mai profund, sau mai superficial. Dar emoția sfârșitului de an îi unește pe toți, deopotrivă. Acum nu mai contează ierarhia. Contează doar efortul ce stă în spatele acesteia. Suntem buni? Așa spune doamna într-un glas cu părinții. Suntem cei mai buni? Rămâne s-o dovedim... la anu*

luni, 20 mai 2013

Diplome pentru profesori

Acum, la sfârșit de an școlar, s-ar cuveni să ne îndreptăm toată recunoștința noastră către dumnealor, domnii profesori:

Cățelul meu-compunere

          Ilsa, cățelușa mea, s-a născut într-o dimineață ploioasă de primăvară, anul trecut, în gospodăria vecinilor mei. Mama ei este o pechineză veselă cu blana maronie, iar tatăl ei un șoricar negru ca pana corbului. Din combinația celor două rase, Ilsa s-a pomenit că este o cățelușă albă, pete negre pe corp, urechile și lăbuțele tot negre. Ochii săi, ca două mărgeluțe negre și neastâmpărate, sclipesc de inteligență.

Mărul înflorit - compunere

    La marginea grădinii mele crește un măr falnic, cu coroana rotundă și crengile echilibrate, de parcă ar fi un pom desenat îmtr-o carte pentru copii. Îmi este foarte drag acest pom care, în zilele călduroase de vară, mă îmbie să mă așez puțin la umbra sa răcoroasă. Toamna ne răsfață pe toți din familie cu cele mai gustoase și zemoase mere pe care le-a gustat cineva vreodată.

duminică, 19 mai 2013

Furtuna - descriere

Dimineața plăcută și prospătă s-a transformat într-o după-amiază ucigător de fierbinte. Soarele, la început blând și prietenos, aruncă acum sclipiri violete peste întreaga natură. Este liniște... Vietățile s-au retras din calea insuportabilei călduri și stau la adăpost, în cuiburi sau vizuini. Doar unori, un rândunel mai curajos, străpunge albastrul cerului. Natura așteaptă împietrită să se întâmple ceva.
      La orizont, ca o prevestire a prăpădului, nori negri, uriași, amenințători întunecă cerul. Un fulger străbate imensitatea albastră. Imediat, un tunet puternic zguduie liniștea. Norii înaintează vizibil, mușcând aprig din cerul limpede. Zarea se întunecă. Norii se adună. fulgerele devin tot mai dese, urmate de tunete care vor parcă să se prindă unul pe altul din urmă. O horă aprigă de picături, vânt și trăznete se dezlănțuie. Auzul nu mai poate distinge: e ropot de ploaie, sau un tunet neîntrerupt?Copacii zbuciumați își leagănă crengile în derivă. Frunzele luate de vânt se agită prin aer căutând o scăpare. Ulițele sunt inundate de șuvoaie tulburi, nestăpânite.
      O jumătate de oră și urletele vijeliei încep să se potolească. Ropotul de ploaie se aude tot mai lin și șovăielnic. Tunetele și-au pierdut puterea, vântul s-a potolit. Norii pornesc în pribegie, spre alte zone, lăsând în urma lor natura înviorată, proaspătă. Soarele zâmbește pe cer pregătindu-se de apus.

sâmbătă, 18 mai 2013

Farmecul pădurii - compunere

La marginea satului meu stă de strajă o pădure cu arbori tineri și semeți. Fiind un sat din zona de deal, aici întâlnești fagi, carpeni, mesteceni dar și câțiva stejari. Nu este o pădure mare. Este mai mult un pâlc de copaci crescuți frățește pe malul unui râu cu apă limpede și cristalină. Ici-colo, răsare și câte o salcie bătrână, care își oglindește pletele lungi și verzi în apă.

vineri, 17 mai 2013

Citate despre copilarie

  • Copilăria este cadoul pe care ni-l dă viața. - Horațiu Mălăiele
  • Un copil poate să învețe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată, cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește - Coelho
  • Dacă păstrezi copilăria cu tine nu vei îmbătrâni niciodată. - Tom Stoppard
  • Când nu mai ești copil, ai murit demult. Constantin Brîncuși
  • Copilăria este lumea miracolului și a magiei. Copilăria se termină în momentul în care lucrurile încetează să mai fie uluitoare. - Eugen Ionescu.
  •  Nu există decât un singur copil perfect în lumea aceasta și fiecare mamă îl are.
  • Copilăria este ca o oglindă care reflectează în viața de mai târziu primele imagini. - Samuel Smiles.
  • Copilăria este regatul unde nu moare nimeni.- Stephenie Meyer
  • Copilăria este locul în care Dumnezeu poate fi înlocuit cu un simplu surâs. - Costel Zăgan

Bunica mea - compunere

Bunica mea este bătrână. Așa o știu de când m-am născut, cu chipul blând și privirea drăgălașă ca de copil. Are în dreptul ochilor câteva riduri care se accentuează atunci când zâmbește.
-Ce sunt acestea, bunico? am întrebat-o mângâindu-i ridurile.
-Raze de soare, fetița mea, mi-a răspuns bunica și ochii îi sclipeau. Apoi m-a luat în brațe și m-a sărutat pe frunte.

Livada bunicului-compunere

Din toți prietenii pe care-i am, eu sunt singurul care am bunicii speciali. Vă gândiți că poate sunt mai buni, mai răbdători sau mai înțelepți? Ei, aș! Toți bunicii sunt buni,răbdători și  înțelepți. Asta face parte din meseria lor de... bunici. Deci, bunicii mei sunt speciali pentru că locuiesc la țară. Au propria lor gospodărie într-un sat mic, mic de munte, și aici eu vin cu plăcere ori de câte ori am ocazia. Bunicul adoră să îngrijească pomii fructiferi din livada ce se întinde în spatele casei. Toată ziua se plimbă printre merii înfloriți, încărcați de flori cercelate. I-a văruit, i-a săpat, a așezat mici pietricele în jurul lor și le-a văruit și pe acestea. Acum îi vizitează zilnic, de parcă și-ar vizita niște vechi și buni prieteni. Îl auzi mormăind în timp ce se plimbă, ca și cum i-ar întreba de sănătate. Merii falnici și trufași răspund în felul lor: cu crengile ridicate semeț spre cerul ca peruzeaua.

duminică, 12 mai 2013

Diplome sfârșitul anului

Se apropie sfârșitul anului școlar. Pregătim și noi câteva diplome care sperăm că vor fi pe placul d-voastră. Dacă vă place un anume model, lăsați-ne un comentariu. Le putem personaliza pentru clasa d-voastră dacă ne trimiteți o fotografie la adresa de e-mail lumealuiscolarel@yahoo.ro.
NU UITATI!
PASUL 1: Comentați modelul ales
 PASUL 2: Expediați-ne fotografia clasei și/sau a școlii pe adresa de e-mail, specificând modelul ales.

Descrierea unui colț din natură - pădurea

  • foșnet dulce ca un cântec de leagăn
  • vântul aleargă zburdalnic printre crengi
  • glasul pădurii este vrăjit

joi, 9 mai 2013

Curiozități despre corpul uman

  • În timpul vieții, omul petrece 6 ani visând.
  • Dacă saliva nu poate dizolva ceva, atinci nu-i putem simți gustul.
  • Pentru a-și menține poziția dreaptă, corpul uman folosește aproximativ 300 de mușchi.

miercuri, 8 mai 2013

Despre doamna învățătoare

  • o voce caldă, dar fermă;
  • dintr-o privire ne cuprindea pe toți din clasă;
  • tonul vocii era lin și odihnitor ca un șipot de apă atunci când ne spunea o poveste, dar hotărât și sigur când ne explica noile lecții;
  • ochi de safir luminați de dorința de a ne cunoaște;
  • mâinile delicate, cu degete lungi, erau într-o continuă mișcare: corectau, scriau cu creta pe tablă, decupau sau pictau în rând cu noi;
  • ne-a ocrotit cu zâmbet și înțelegere ca să creștem mari;
  • nici un lucru nu este ușor dacă cel ce te îndeamnă este șovăielnic;
  • știa când să ne destindă cu o glumă, dar și când să ne dojenească;
  • având-o alături, am fost mai siguri și mai curioși;
  • privirea sa te învăluie cu căldură, răbdare și bunătate.

Diplomă desene animate

Un alt model de diplomă îi va încânta pe cei mici!

marți, 7 mai 2013

Diplome 1 Iunie

Curând vom serba 1 Iunie și cu siguranță toți copiii vor participa la diverse activități. Ce merită un copil într-o zi așa de specială? O diplomă! Vă arătăm câteva din modelele noastre favorite:

Lăcrămioarele

Lăcrămioara este iubită de toată lumea pentru parfumul său delicat. Plantă ierbacee perenă, lăcrămioara se extinde pe suprafețe mari, prin tulpini subterane numite rizomi. Tulpina înaltă de 15-30 cm este încadrată de două frunze mari care parcă protejează florile în formă de ciorchine.
                                                          Curiozități despre lăcrămioare:

Descriere: fluturașul

  • s-a născut încurajat de răsuflarea caldă a primăverii;
  • aripi străvezii în care a picurat curcubeul puzderie de culori;
  • trup firav și moale ca un puf;

Două invitații pentru fetițe și băieței

Copiii sunt sofisticați și pretențioși, iar acest lucru se amplifică dacă vorbim în special de ziua lor. Am pregătit și noi două modele de invitații, un model pentru fetițe și altul pentru băieței, care să vă ajute să pregătiți o zi de nume sau de naștere PERFECTĂ!

A treia zi de Paște mergem la iarbă verde!

Îmbiați de frumosul timp de afară, n-am putut rezista și am pornit voioși la... iarbă verde. Ce-i drept, am adus cu noi cele mai gustoase bucate, dintre care cozonacul și ouăle roșii au fost așezate la loc de cinste.


Descrierea unui colț din natură primăvara ( livada)

  • Pe aripi nevăzute, vântul a sărutat mugurii delicați;
  • Soarele a mângăiat crengile copacilor și, ca printr-o minune, frunzele au început să se desfacă;
  • Puzderie de flori rozalii au împodobit cu dărnicie merii;

luni, 6 mai 2013

Descrierea unei persoane: bunicul

  • Statură potrivită, dar robustă, care demonstrează viața sa echilibrată;
  • Ochii mici și ageri emană bunătate;
  • privirea îi este inundată de lumină și binecuvântare;
  • mâini aspre cu palme pline de bătături adunate într-o viață de muncă;
  • plete albe peste care au nins ani mulți și grei;
  • vorbele simple și blânde se împletesc în sfaturi neprețuite;
  • mă privește cu dragoste;
  • știe povești nenumărate în care se pierd eroi pe jumătate reali;
  • cunoaște tainele naturii și le deslușește ca nimeni altul din satul lui;
  • suflet blând și cald, asemenea privirii din ochii lui luminoși.

sâmbătă, 4 mai 2013

Săptămâna Mare-Sâmbătă

Creștinii sărbătoresc astăzi ultima zi înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, zi cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Patimilor.  Tradiția bisericească spune că, în Sâmbăta Mare, Iisus a coborât cu sufletul în iad, pentru a-i mântui pe drepții Vechiului Testament. La miezul nopții, credincioșii vor asculta, în fața bisericilor, slujba de Înviere, la care se va primi lumina și vestea că Hristos a Înviat.
Sâmbătă dimineaţă se împărtăşesc copiii, iar după prânz începe pregătirea Paştelui

Citeste mai mult: adev.ro/mm9gg7
Sâmbătă dimineaţă se împărtăşesc copiii, iar după prânz începe pregătirea Paştelui

Citeste mai mult: adev.ro/mm9gg7
Sâmbătă dimineaţă se împărtăşesc copiii, iar după prânz începe pregătirea Paştelui

Citeste mai mult: adev.ro/mm9gg7
În Sâmbăta Mare, copiii, îmbrăcați frumos, merg la biserică pentru a se împărtăși. Gospodinele pregătesc de zor bucatele alese pentru masa de Paști: mielul, drobul, cozonacul, pasca, sarmalele - toate trebuie pregătite conform tradiției. Tot astăzi se pregătește coșul cu pască, cozonac, o bucată de friptură și ouă roșii care va fi dus la biserică pentru sfințire.
Pe vremuri femeile aveau obligația sacră să poarte o cămașă nouă la slujba de Înviere, iar bărbații o pălărie nouă.

joi, 2 mai 2013

Săptămâna Mare - Vineri

Vinerea Mare ştiută ca Vinerea Neagră ori a Patimilor amintește de sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului Isus Cristos, pe care le-a primit de bunăvoie pentru oameni: sunt rememorate ziua aducerii la judecată, batjocoririi, schingiuirii, răstignirii, morţii şi îngropării lui Isus. Guvernatorul roman Ponţiu Pilat avea obiceiul ca de Paşti să elibereze un întemniţat. Pusă să aleagă între Cristos şi tâlharul Baraba, mulţimea, a cerut însă eliberarea tâlharului şi răstignirea lui Isus. Domnul şi-a purtat crucea spre Golgota (Dealul Căpăţânii), unde a fost răstignit între alţi 2 tâlhari (dintre care unul, recunoscându-i nevinovăţia şi dumnezeirea, s-a învrednicit de mântuire, fiind primul creştin intrat în Rai). Dându-Şi El duhul pe cruce, spre seară li s-a îngăduit drepţilor Iosif şi Nicodim să-I îngroape trupul după rânduială iar mormântul a fost pecetluit şi pus sub pază. În această zi nu se săvârşeşte Liturghia pentru că însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este vreme de post total, pentru că Mirele s-a luat de la oameni. Seara se cântă în biserici Prohodul Domnului - adică slujba înmormântării Domnului.

                                       Obiceiuri păstrate cu sfințenie în Vinerea Mare:
  • se ține post negru;
  • nu se spală rufe și nu se face treabă;
  • nu se frământă pâine și nici nu se coace ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului aflată în durere și rugăciune;
  • nu se sacrifică animale;
  • se spune că cine săvârșește o faptă rea în Vinerea Mare, va plăti înzecit pentru aceasta;
  • dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an roditor.

În Joia Mare vopsim ouă!

Vopsitul ouălor este o tradiție pe care orice copil o relizează cu plăcere! Cu puțină imaginație, am reușit să realizăm cele mai grozave ouă. Suntem siguri că vor fi așezate la loc de cinste printre bucatele alese pregătite pentru masa de Paște. Sunt hand-made și unicat 100%!
Vă dăm câteva sugestii:
  • Vopsiți ouăle. Noi am folosit un tip de vopsea în care, după ce am dizolvat culoarea în apă caldă cu 7-8 linguri oțet, am introdus ouăle deja fierte. Este practic, ușor și ouăle nu vor fi fierbinți, așa cum se întâmplă la vopseaua care necesită fierberea ouălor în ea. Astfel, imediat putem trece la ornare.
  • Pentru ornare am folosit carioci, marker:
  • Sau ojă:

  • Am combinat diverse tehnici: desen cu marker, pictură, aplicare abțipilde:

  • Iată ce am realizat! Nu-i grozav?

  • PAȘTE FERICIT TUTUROR!

miercuri, 1 mai 2013

Vopsitul ouălor prin metode tradiționale

Mâine este Joia Mare și, conform tradiției, gospodinele vor roși ouă. Este adevărat că există în comerț tot felul de vopseluri care fac această activitate mult mai plăcută și mult mai rapidă. Există însă persoane care folosesc minunile naturii pentru a obține culoarea mult dorită. Iată cum puteți obține, în mod natural, cele mai minunate ouă colorate:
  • Culoarea roșie: o puteți obține din frunze de ceapă roșie sau din flori de bujor;
  • Culoarea verde: se obține din frunze de urzică sau din boia de ardei;
  • Culoarea galbenă - din foi de ceapă albă sau din frunze de mesteacăn uscate;
  • Culoarea albastră - din flori de viorele sau din rostopastă, din cojile de sfeclă roșie, din varza roșie tocată mărunt.